Restaurang och livsmedel, RL

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en bred utbildning och goda möjligheter till jobb inom branschen. Som elev på programmet får du får en bra grundutbildning med stor bredd inför framtiden inom de olika inriktningarna och en bra grund för framtida arbeten inom servicebranschen.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver sin egen restaurang Novisen, vilket innebär att du som elev får lära dig matlagning, bordsbeställning och servering med verkliga gäster från dag ett. Vi jobbar med olika teman och har ett antal kvällsaktiviteter som är väldigt uppskattade av såväl elever och pedagoger som gäster. Utbildningen lägger fokus på ett praktiskt lärande och servicekänsla, där du får utveckla din kreativitet och träna problemlösning.

Restaruang Novisen på Holavedsgymnasiet.

Restaurang- och livsmedelsbranschen har en god arbetsmarknad. Du kan därför söka dig till flera olika arbetsgivare och jobb efter dina tre år på gymnasiet. Du kan även söka jobb utomlands. I England och Norge har svenska kockar och servitörer ett mycket bra rykte och där har många börjat sin yrkesbana.

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Från och med höstterminen 2023 ingår grundläggande behörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier. 

Inriktning Kök och servering

Utbildningen för inriktningen kök och servering sker på Restaurang Novisen. I köket utbildas du till kock och i matsalen utbildas du till servitör.

Inriktning Bageri och konditori - företagsförlagd

Utbildningen inom inriktningen bageri och konditori sker till stor del på olika företag i Tranås och i närområdet, samtidigt som du läser kärnämnen och en del teoretiska karaktärsämnen i skolan.

Inriktningen är företagsförlagd, vilket innebär att vi kan erbjuda den i mån av plats. Ortens företag hjälper då till med utbildningen och efter den första gemensamma terminen är all yrkesutbildning förlagd till företag. Det innebär att du som elev är på plats hos företagen under ett par dagar varje vecka.

Genom bra kontakt med branschorganisationen och lokala företag har Holavedsgymnasiet valt att förlägga den arbetsplatsförlagda utbildningen till cirka 17 veckor.

APL på Holavedsgymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska 5, 100p
Engelska 6, 100p
Historia 1a1, 50p
Idrott och hälsa 1, 100p
Matematik 1a, 100p
Naturkunskap 1a1, 50p
Religionskunskap 1, 50p
Samhällskunskap 1a1, 50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2, 100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3, 100p

Programgemensamma karaktärsämnen 400p

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100p
Hygien, 100p
Livsmedels- och näringskunskap, 100p
Service och bemötande, 100p

Inriktningar

Kök och servering, 300p
Matlagning 1, 100p
Mat och dryck i kombination, 100p
Servering 1, 100p

Bageri och konditori, 300p (företagsförlagd)
Bageri 1, 100p
Choklad och konfektyr, 100p
Konditori 1, 100p

Programfördjupning

Inriktning Kök och servering, 900p
Drycker och ansvarsfull alkolholhantering, 100p
Matlagning 2, 200p
Matlagning specialisering, 100p
Specialkoster, 100p
Matlagning 3, 200p
Matlagning 4, 200p

Inriktning Bageri och konditori, 900p
Matlagning 1, 100p
Personlig försäljning 1, 100p
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering, 100p
Bageri 2, 200p
Bageri 3, 100p
Konditori 2, 200p
Konditori 3, 100p

Notera att kurser inom programfördjupningen kan komma att ändras.

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 17 veckor

Kontakt

Programansvarig

Annette Boman
E-post: annette.boman@tranas.se
Telefon: 0140-685 39

Studie- och yrkesvägledare

Ida Segersson
E-post: ida.segersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 04

Senast publicerad: