Restaurang och livsmedel, RL

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en bred utbildning med goda möjligheter till jobb inom servicebranschen. Här får du hjälp med att upptäcka och utveckla dina kunskaper och din hantverksskicklighet för en framtid som kock, servitör, bagare eller konditor.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver både restaurang Novisen och bageri Ester, vilket innebär att du som elev får lära dig matlagning, bakning och servering med verkliga gäster från dag ett. Vi jobbar med olika teman och har ett antal kvällsaktiviteter som är väldigt uppskattade av såväl elever och personal som gäster. Utbildningen lägger fokus på ett praktiskt lärande och servicekänsla, där du får utveckla din kreativitet och träna problemlösning.

Restaurang Novisen på Holavedsgymnasiet.

Restaurang- och livsmedelsbranschen har en mycket god arbetsmarknad. Du kan därför söka dig till flera olika arbetsgivare och jobb efter dina tre år på gymnasiet. Är du intresserad av att säsongsjobba, i Sverige eller utomlands, finns goda möjligheter för det. Branschen erbjuder ett självständigt och utvecklande arbete med flexibla arbetstider.

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Grundläggande behörighet för de som vill studera vidare till universitet/högskolan ingår i alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier.

För grundläggande behörighet till universitet/högskola krävs godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk 2+3 samt engelska 6.

Inriktning Kök och servering

Utbildningen för inriktningen kök och servering sker på Restaurang Novisen. I köket utbildas du till kock och i matsalen utbildas du till servitör.

Inriktning Bageri och konditori - utökad APL

Utbildningen inom inriktningen bageri och konditori sker på bageri Ester som ligger i direkt anslutning till restaurang Novisen. Utbildningen till bagare och konditor sker i samråd med utvalda bagerier genom utökad APL.

Genom bra kontakt med branschen och näringslivet i närområdet samt i kringområdet har Holavedsgymnasiets Resturang- och livsmedelsprogram valt att förlägga den arbetsplatsförlagda utbildningen till cirka 15 veckor.

APL på Holavedsgymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska nivå 1, 100p
Engelska nivå 2, 100p
Historia nivå 1a1, 50p
Idrott och hälsa nivå 1, 100p
Matematik nivå 1a, 100p
Naturkunskap nivå 1a1, 50p
Religionskunskap nivå 1, 50p
Samhällskunskap nivå 1a1, 50p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1, 100p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2, 100p
Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3, 100p

Programgemensamma ämnen 400p

Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100p
Måltid och bransch nivå 1, 200p
Måltid och bransch nivå 2, 100p

Inriktningar

Kök och servering, 300p
Matlagning nivå 1, 100p
Mat och dryck i kombination nivå 1, 100p
Servering nivå 1, 100p

Bageri och konditori, 300p
Bageri nivå 1, 100p
Choklad och konfektyr nivå 1, 100p
Konditori nivå 1, 100p

Programfördjupning (under uppbyggnad)

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 15 veckor

Kontakt

Programansvarig

Annette Boman
E-post: annette.boman@tranas.se
Telefon: 0140-685 39

Johan Rehn
E-post: johan.rehn@tranas.se
Telefon: 0140-685 39

Studie- och yrkesvägledare

Ida Segersson
E-post: ida.segersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 04

Senast publicerad: