Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

På alla våra Yrkesprogram utförs delar av utbildningen ute på arbetsplatser, i form av Arbetsplatsförlagt lärande , APL. Hur stor del av utbildningen som omfattas av APL beror på vilket program du läser men omfattar minst 15 veckor av studietiden.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, innebär att undervisningen flyttas från skolans lokaler till ett eller flera företag/arbetsplatser där du som elev får lära dig ditt valda yrke i praktiken. Under ett antal veckor får du träffa kunna yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper samtidigt som du får lära dig sådant som är lättare att lära sig på arbetsplatsen än i skolan.

Att göra APL är dessutom en möjlighet att ta sig in i arbetslivet redan under din gymnasietid. Du får lära dig yrket mer ingående och får samtidigt chansen att knyta kontakter inom branschen. Flera av våra tidigare elever har fått såväl extrajobb och sommarjobb som anställning efter gymnasiet tack vare kontakter från sin APL.

APL-veckor

Beroende på vilket Yrkesprogram du läser ser upplägget kring APL olika ut. På vissa program genomförs APL under ett visst antal veckor i sträck, du kan då till exempel göra APL under fem veckor i rad medan du är på plats i skolan under resten av terminen. På andra program är APL-perioderna återkommande under ett helt läsår, du du exempelvis kan vara ute på din APL-plats i två veckor, i skolan i två veckor och så vidare.

Bedömning under APL

Det Arbetsplatsförlagda lärandet är en del av alla våra Yrkesprogram, där det främsta syftet är att bygga upp yrkeskunskaper och en yrkesidentitet. Det innebär att APL utgör delar av en eller flera kurser under din tid som elev på en yrkesutbildning, där bedömning sker i samråd med handledare, kursansvarig lärare och eleven.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Ida Segersson
E-post: ida.segersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 04

Senast publicerad: