El och energi, EE

På El- och energiprogrammet erbjuds du en spännande och varierande utbildning inom en bransch med goda möjligheter till anställning direkt efter gymnasiet. Programmet varvar teori med praktik för att ge dig som elev rätt förutsättningar för ett arbetsliv som elektriker - där framtiden ser ljus ut.

För att få en så bred utbildning som möjligt kan du använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom el- och energiämnena eller lägga till grundläggande behörighet för vidare studier. Du kan även välja mellan flera andra kurser inom ramen för ditt individuella val.

Elteknikbranschen driver utbildningskonceptet ETG för att säkerställa en modern och högkvalitativ yrkesutbildning till elektriker. Holavedsgymnasiet är en av cirka 40 skolor som är anslutna till utbildningskonceptet, vilket innebär att de elever som tar ETG-examen får ut sitt certifikat och kan anställas som elektriker direkt efter gymnasiet. I annat fall kan du börja som lärling efter gymnasiet.

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Från och med höstterminen 2023 ingår grundläggande behörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier. 

Inriktning Elteknik

Hos oss på Holavedsgymnasiet kan du läsa inriktningen Elteknik - vilket innebär att du utbildas till installationselektriker.

Som elev på El- och energiprogrammet erbjuds du fördjupande kunskaper inom såväl automation och modern teknik som kommunikationsnät för tele, data och larm. Under utbildningen får du dessutom lära dig vilka regler och förordningar om gäller vid elarbete, för att kunna arbeta säkert under ditt yrkesliv inom branschen. 

Som en del av din utbildning på El- och energiprogrammet gör du minst 15 veckors arbetsplasförlagt lärande (APL) på lokala företag.

APL på Holavedsgymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska 5, 100p
Engelska 6, 100p
Historia 1a1, 50p
Idrott och hälsa 1, 100p
Matematik 1a, 100p
Naturkunskap 1a1, 50p
Religionskunskap 1, 50p
Samhällskunskap 1a1, 50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2, 100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3, 100p

Programgemensamma karaktärsämnen 400p

Datorteknik 1a, 100p
Elektromekanik, 100p
Energiteknik 1, 100p
Mekatronik 1, 100p

Inriktningar

Elteknik, 500p
Elkraftteknik, 100p
Elinstallationer, 200p
Kommunikationsnät 1, 100p
Praktisk ellära, 100p

Programfördjupning 700p

Servicekunskap, 100p
Belysningsteknik, 100p
Elmotorstyrning, 100p
Larm-, övervakning- och säkerhetssystem, 100p
Mät- och styrteknik, 100p
CAD 1, 50p
CAD 2, 50p
Fastighetsautomation, 100p

Notera att kurser inom programfördjupningen kan komma att ändras.

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 15 veckor

En del av ETG College

Elteknikbranschen driver utbildningskonceptet ETG för att säkerställa en modern och högkvalitativ yrkesutbildning till elektriker. Holavedsgymnasiet är en av cirka 40 skolor som är anslutna till utbildningskonceptet.

Läs mer om ETG College och vad det innebär för dig som elev. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Programansvarig

Erling Johansson
E-post: erling.johansson@tranas.se
Telefon: 0140-685 31

Studie- och yrkesvägledare

Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Senast publicerad: