Fordon och transport, FT

Vill du läsa en modern yrkesutbildning med nära samarbete med branschen? I så fall är Fordons- och transportprogrammet något för dig. Programmet bjuder på mängder av möjligheter för dig som är intresserad av bilar – och är dessutom en bra grund för andra praktiskt krävande yrken.

På Holavedsgymnasiet arbetar vi med egna datasystem, bilar från Volvo samt system från Bosch och Mekonomen för att göra dig så välutrustad som möjligt inför arbetslivet som personbilsmekaniker.

För att få en så bred utbildning som möjligt kan du använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom fordons- och transportämnena eller lägga till grundläggande behörighet för vidare studier. Du kan även välja mellan flera andra kurser inom ramen för ditt individuella val.

Efter din examen från Fordons- och transportprogrammet kan du direkt börja arbeta som personbilsmekaniker. 

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Från och med höstterminen 2023 ingår grundläggande behörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier. 

Inriktning Personbil

På Holavedsgymansiet erbjuder vi inriktningen personbil, där du som elev får lära dig grunderna för att arbeta med service och underhåll av personbilar samt lättare transportfordon. Under utbildningen kommer du bland annat att få lära dig om elteknik, karosseri, inredning, bromsar och andra mekaniska delar. Utöver detta får du möjligheten att lära dig de moderna system som används inom branschen. 

Inom utbildningen strävar vi efter sammanhängande block i yrkeskurserna där vi varvar teoretisk undervisning med praktiskt arbete i vår egen verkstad.

Som en del av din utbildning på Fordons- och transportprogrammet gör du minst 15 veckors arbetsplasförlagt lärande (APL) på lokala företag.

APL på Holavedsgymnasiet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska 5, 100p
Engelska 6, 100p
Historia 1a1, 50p
Idrott och hälsa 1, 100p
Matematik 1a, 100p
Naturkunskap 1a1, 50p
Religionskunskap 1, 50p
Samhällskunskap 1a1, 50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2, 100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3, 100p

Programgemensamma karaktärsämnen 400p

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden, 200p
Fordonsteknik – introduktion, 200p

Inriktningar

Personbil, 400p
Personbilar – basteknik, 100p
Personbilar – service och underhåll 1, 100p
Personbilar – service och underhåll 2, 100p
Personbilar – verkstad och elteknik, 100p

Programfördjupning 800p

Flerbränslefordon, 100p
Personbilar - förbränningsmotorer, 100p
Personbilar - kraftöverföring, 100p
Personbilar - chassi och bromsar, 100p
Personbilar - system och diagnosteknik 1, 200p
Hjulutrustning, 200p

Notera att kurser inom programfördjupningen kan komma att ändras.

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 15 veckor

Trepartssamarbete med Skobes Bil och Volvo Cars

2018 startades det upp ett trepartsamarbete mellan Holavedsgymnasiet, Skobes Bil och Volvo Cars i Göteborg. Endast 10 skolor har fått detta erbjudande i Sverige. För våra elever är det en stor fördel att få information om aktuell teknik och lärare erbjuds samma utbildning som bilteknikerna. På skolan finns det bilar av senaste modeller med tillhörande datasystem.

Kontakt

Programansvarig

Viktor Jonsson
E-post: per-viktor.jonsson@tranas.se
Telefon: 0140-685 35

Studie- och yrkesvägledare

Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Senast publicerad: