Aktiviteter på Seniorcentralen

Seniorcentralen är en mötesplats och ett nav för olika verksamheter som inriktar sig på friskvård och att förebygga ohälsa. Här får du som senior information och kunskap om sådant som kan beröra och vara av intresse för dig.

Seniorcentralen har aktiviteter måndag till fredag

På Seniorcentralen är det aktiviteter alla vardagar. För mer information om de dagliga aktiviteterna utöver tisdagarnas ”prova på” och torsdagarnas temaföreläsningar går det bra att ringa till Seniorcentralen på telefonnummer 0140-682 75.

Tipsa om aktivitet

Har du tips på aktiviteter du skulle vilja att vi anordnar på Seniorcentralen? Kanske har du själv möjlighet att hålla i en aktivitet? Kontakta oss gärna eller lämna ett förslag direkt via vår e-tjänst.

Program för hösten 2023

12/9 Hälsotipsrunda

Häng med på en tipsrunda ute med hälsofrågor och praktiska övningar.

19/9 Sittande Yoga

Välkommen till sittande yoga där vi fokuserar på hållning, balans och lugn. En yogainstruktör kommer och genomför rörelserna med oss. Passar alla!

26/9 Hjälpmedelscafé Minnet

Här får du tips och råd på hjälpmedel som kan underlätta din vardag. Information om egenprodukter och bostadsanpassning mm. Arbetsterapeuter och hjälpmedelstekniker från Tranås kommun Rehab kommer och efter kan du få hjälp med att se över inställningar och funktioner på dina hjälpmedel.

3/10 Seniorlunken

Följ med på promenad på delar av Hälsans stig. Gå kortare eller längre sträcka.
Vid målgång väntar grillad korv!

10/10 Hur snabb är du?

Kom och testa din reaktionsförmåga och ditt minne. Att träna minnet och reaktionsförmågan kan hjälpa till att förbättra kognitiva förmågor som uppmärksamhet, koncentration och problemlösning. Roliga och lätta övningar som passar alla!

17/10 Sittande Yoga

Välkommen till sittande yoga där vi fokuserar på hållning, balans och lugn. En yogainstruktör kommer och genomför rörelserna med oss. Passar alla!

24/10 Träningslokalen

Kom och se vår nyrenoverade träningslokal! Välkommen till ett introduktionstillfälle på Seniorcentralens gym.
Förbättra din hälsa genom träning. Instruktörer är sjukgymnaster från Rehab Tranås kommun, Bra Liv Tranås Vårdcentral och Vårdcentralen Tranan.

31/10 Kom och testa/träna din balans

Det är viktigt att träna för balans är en grundläggande funktion som använd i många vardagliga aktiviteter och bidra till att förbättra din kroppshållning och minska risken för rygg- och nacksmärtor. Här går vi igenom olika balansövningar lätta och svåra. Vi gör också övningar som man kan göra själv hemma för att träna upp sin balans.

7/11 Hjälpmedelscafé Frågor och svar

Frågestund med frågor som är inlämnade och nya som kommer till. Information om höstens nya hjälpmedel. Vi får information om hur man går tillväga när man är i behov av hjälpmedel. Arbetsterapeuter och hjälpmedelstekniker från Tranås kommun Rehab kommer och efter kan du få hjälp med att se över inställningar och funktioner på dina hjälpmedel.

14/11 Kom och test/träna din balans

Det är viktigt att träna för balans är en grundläggande funktion som använd i många vardagliga aktiviteter och bidra till att förbättra din kroppshållning och minska risken för rygg- och nacksmärtor. Här går vi igenom olika balansövningar lätta och svåra. Vi gör också övningar som man kan göra själv hemma för att träna upp sin balans.

21/11 Släktforskning

Välkommen att lyssna när Gerd Brisfjord kommer och berättar om släktforskning. Det kan vara en spännande och givande upplevelse att utforska sin egen släkthistoria. Vi får höra hur man går till väga och också om historier som kommit fram när man har släktforskat.


14/9 Behöver äldre äta annorlunda än andra?

En näringsrik kost och regelbundna måltider är särskilt viktigt för äldre personer eftersom våra näringsbehov förändras med åldern. Här får vi tips och råd om vad man kan tänka på för att äta rätt.
Föreläsare: Cecilia Melanders kostekonom från Centralköket

21/9 Säkerhetscentrum

Hur du som enskild kan vara förberedd och hur kommunen jobbar vid extraordinära händelser. Hur kommunen jobbar med trygghet och hur du som enskild kan tänka kring egen säkerhet. Hur samarbetet med Polisen fungerar.
Föreläsare: Jon Forsärla Beredskapssamordnare, Martin Palmqvist Säkerhetssamordnare

28/9 Fysisk aktivitet

Det är aldrig för sent att börja träna! Fysisk aktivitet kan förebygga mång åldersrelaterade sjukdomar, men också spela en avgörande roll som behandling. Fysisk aktivitet och träning leder till ökad muskelstyrka och en bättre funktionsförmåga vad gäller koordination, balans och rörlighet vilket i sin tur minskar risken för fallolyckor och frakturer.
Föreläsare: Sjukgymnast Sofie Zenk Thole Tranås VC Bra Liv
Efter föreläsningen finns Demensteamet på plats.

12/10 Svea på Stolfabriken

Projektet Svea på Stolsfabriken & andra livsberättelser om yrkeslivet pågår i 12 av Jönköpings kommuner. Det är seniorer som deltar, planerar, intervjuar och filmar andra seniorer om deras erfarenheter och anekdoter kring arbetslivet. Idag får vi höra hur allt började och hur arbetet fortlöper.
Föreläsare: Anna Stavréus Studieförbundet Vuxenskolan

19/10 Minska risken för fall! +Hjälpmedelscafé

Hur kan man förebygga fall? Vad menas med fallprevention? Varför ramlar man? Välkommen till föreläsning om fallolyckor och prova på fallträning. Efter kan du få hjälp med att se över inställningar och funktioner på dina hjälpmedel av hjälpmedelsteknikerna från Tranås kommun Rehab
Föreläsare: Kathleen Wester sjukgymnast, Kristin Karlsson och Arvid Fröjd arbetsterapeuter Tranås kommun Rehab

26/10 Samtal om livet

Vad kan ge dig glädje, mod och mening i vardagen? Vad får dig att känna livslust? När livet ställs på sin spets börjar många av oss fundera på vad vi ställer vårt hopp till, vad vi tror på och vad meningen med allt är. Existentiell hälsa handlar om hur du relaterar till livet i stort, och är en aspekt av hälsa i likhet med den fysiska, psykiska och sociala hälsan.
Föreläsare: Birgitta Ekeberg folkhälsoutvecklare och Eva Timén folkhälsoutvecklare Region Jönköpings län

2/11 Hjälpmedelsbutiken

Det finns många olika typer av hjälpmedel som kan underlätta vardagen. Idag kommer Veine och Ulla och visar olika smarta hjälpmedel från sin butik ”Hjälpmedelsbutiken” här på Ågatan.
Föreläsare: Veine och Ulla Utter

16/11 Diabetes

Vad är diabetes? Symtom, diagnos, behandling. Vad kan jag göra själv?
Föreläsare: Helena Lätth, Diabetessköterska Vårdcentralen Bra Liv

23/11 Ishotellet i Jukkasjärvi

Kom och se bilder från ishotellet i Jukkasjärvi som är ett hotell som återkommer varje vinter i byn Jukkasjärvi,
belägen i den svenska delen av Lappland.
Föreläsare: Inge Ljungberg, Hans-Olov Johansson ABF
Efter föreläsningen finns Demensteamet på plats.

Personal från Demensteamet är på plats. Ställ din fråga om egen eller anhörigs minnesproblematik eller annat som berör minnessvikt.

Torsdag 28/9 kl 15.30-16.00
Torsdag 23/11 kl 15.30-16.00

Till Seniorcentralens träningslokal är du som vill främja din hälsa genom fysisk aktivitet välkommen. Träningslokalen passar för dig som vill träna upp och stärka en nedsatt funktion, träna balans, kondition och styrketräning eller vara med i gruppgymnastik.

OBS! Träningslokalen är stängd i september 2023 för renovering!

Öppettider

Träningslokalen är öppen kl 07.00-19.00 alla dagar i veckan. Om inte personal finns på plats i lokalen, finns det larm att tillgå.

Gruppträning och sjukgymnast

Varje dag kl. 10.00—10.30 anordnas gruppgymnastik.

Träningsmöjligheter

I Seniorcentralens träningslokal finns det möjlighet att förbättra din hälsa genom fysisk träning i form av:

 • Balansträning
 • Konditionsträning
 • Styrketräning
 • Gångträning
 • Rörelseträning
 • Gruppgymnastik alla dagar kl. 10:00-10:30

Utrustning

 • Motionscyklar
 • Barr
 • Roddmaskin
 • Dragapparat
 • Benpress
 • Hantlar
 • Gummiband
 • Step-bräda
 • Balanskuddar
 • Viktmanschetter

Sjukgymnast

Sjukgymnast finns i träningslokalen varannan tisdag mellan kl. 13:00-14:00. Du kan få tips och hjälp med din träning. Följande dagar finns sjukgymnast på plats i träningslokalen:

 • Tisdagen den 10 oktober
 • Tisdagen den 24 oktober
 • Tisdagen den 7 november
 • Tisdagen den 28 november
 • Tisdagen den 19 december

Kontakt

Seniorcentralen

Telefon: 0140-682 75

Adress
Berget
Piratens gata 9
573 31 Tranås

Öppettider
Måndagar kl. 9:00 - 12:00
Tisdag - Fredag kl. 9:00-16:00

Prova-på-program
Tisdagar kl. 14.00

Temaföreläsningar

Torsdagar kl. 14.00

Anhörigstödjare

Christina Görling
Telefon: 0140-681 59
E-post: anhorigsamordnare@tranas.se

Enhetschef

Janet Zander
Telefon: 0140-682 75
E-post: janet.zander@tranas.se

Senast publicerad: