- Tranås kommun
- / Jobb och företag
- / Tillstånd regler och tillsyn
Tillstånd regler och tillsyn
Här har vi samlat information för dig som driver företag i Tranås kommun. Du är skyldig att följa de lagar och regler som gäller för din verksamhet. Vissa typer av verksamheter kräver dessutom att du söker tillstånd hos kommunen eller andra myndigheter.
Asfalt och tjärasfalt >
Äldre asfalt lagd före mitten av 1970-talet kan innehålla stenkolstjära, så kallad tjärasfalt. Stenkolstjära innehåller höga halter av ämnen som är miljö- och hälsoskadliga. Tjärasfalt måste därför hanteras med restriktioner.
Brandskyddsarbete >
Du som bedriver en verksamhet ansvarar för att du har ett tillräckligt bra brandskydd för att minimera risken för bränder. Här kan du läsa om vad du behöver tänka på.
Cisterner >
Har du en cistern för eldningsolja, diesel eller spillolja som är större än en kubikmeter? Då ska du se till att den kontrolleras regelbundet. Om du installerar eller skrotar en cistern ska du anmäla det till bygg- och miljöförvaltningen. Reglerna gäller för både privatpersoner och företagare.
E-cigaretter, försäljning >
Du ska anmäla försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare innan du påbörjar försäljningen. Du ska också ha ett program för egenkontroll som bifogas till din anmälan. Du ska även anmäla förändring av din försäljning, till exempel om du säljer din verksamhet så måste du avanmäla din försäljning via e-tjänsten.
Folköl, försäljning och servering >
För att få sälja folköl inom detaljhandeln eller servera folköl ska du göra en anmälan till kommunen. Du ska också ha ett program för egenkontroll. Använd vår e-tjänst nedan och bifoga ditt egenkontrollprogram med anmälan.
Förbränningsanläggningar >
Medelstora förbränningsanläggningar ska vara registerade hos tillsynsmyndigheten och har skyldighet att mäta utsläpp och ska se till att begränsningsvärden för utsläpp från anläggningarna följs.
Förorenade områden >
Sverige har idag cirka 80 000 identifierade områden som är, eller misstänks vara, förorenade med miljögifter. Cirka 300 av dessa finns i Tranås kommun.
Hygienverksamheter >
För att starta vissa hygienverksamheter och bassängbad måste du anmäla detta till bygg- och miljöförvaltningen. Som verksamhetsutövare ansvarar du för att känna till de lagkrav som gäller och att du har ett egenkontrollprogram.
Kemikalier >
Här hittar du information om vilka regler som gäller för förvaring och försäljning av kemikalier. Bygg- och miljöförvaltningen kontrollerar att reglerna följs.
Kyltorn >
Om du har kyltorn i din verksamhet ska du anmäla detta till bygg- och miljönämnden, enligt en ny bestämmelse, som börjar gälla den 1 februari 2024.
Köldmedier >
Köldmedier används i kylar, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringsanläggningar. För att minimera klimatpåverkan och risken för läckage har EU och Sverige särskilda regler om installation, regelbundna kontroller och rapportering.
Livsmedelsverksamhet >
För att få starta en verksamhet som hanterar livsmedel ska du registrera verksamheten hos bygg- och miljönämnden. Här hittar du information om vilka regler som gäller.
Miljöfarlig verksamhet >
Om du ska starta en större verksamhet eller verksamhet med stor risk att påverka omgivningen genom utsläpp eller buller, måste du anmäla detta till bygg- och miljöförvaltningen.
Offentliga lokaler >
Offentliga lokaler ska ha en bra inomhusmiljö och skötas så att olägenhet för människors hälsa inte uppkommer. Den som driver verksamheten och den som äger lokalerna ska arbeta för att upprätthålla en god inomhusmiljö och ha rutiner för att motverka risker i verksamheten. Det handlar exempelvis om ventilation, buller och fukt
Receptfria läkemedel >
Vissa receptfria läkemedel får säljas utanför apotek. Om du vill sälja receptfria läkemedel ska du göra en anmälan till Läkemedelsverket.
Rökfria miljöer >
Du som driver en verksamhet med offentliga lokaler är skyldig att se till att rökning inte förekommer inne i lokalen eller i nära anslutning till den. Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer gör kontroller för att se till att rökförbudet efterlevs.
Sanering av PCB >
PCB står för polyklorerade bifenyler och är ett samlingsnamn för flera olika typer av miljö- och hälsoskadliga organiska föreningar. När väl PCB kommer ut i naturen är det svårt att få bort. Därför krävs det att spridningen stoppas vid källan.
Serveringstillstånd >
För att få servera alkoholhaltiga drycker såsom öl, vin och sprit på måste du ha serveringstillstånd. Ansök om serveringstillstånd via vår e-tjänst.
Tobaksfria nikotinprodukter, försäljning >
För att få sälja tobaksfria nikotinprodukter ska du anmäla försäljningen till kommunen via vår e-tjänst, bifoga ditt egenkontrollprogram till din anmälan. Du ska även anmäla förändring av din försäljning, till exempel om du säljer din verksamhet så måste du avanmäla din försäljning via e-tjänsten.
Tobaksförsäljning >
Ansök om tillstånd för tobaksförsäljning via vår e-tjänst nedan. Ansökan gäller för ett försäljningsställe. Även partihandlare måste ansöka om tillstånd.
Torg och allmänna platser >
Gator, trottoarer, torg, parker och grönområden som sköts av kommunen räknas som allmänna platser. För att nyttja eller driva verksamhet på en allmän plats krävs tillstånd från polisen.
Senast publicerad: