Fyrverkerier

För att få avfyra pyrotekniska varor måste du söka tillstånd hos polisen. Tänk på att många, båda människor och djur, upplever fyrverkerier som obehagligt och skrämmande.

På grund av brandrisken är det generellt förbjudet att avfyra pyrotekniska varor i tätbebyggda områden. Det gäller också om det råder lokalt eldningsförbud på grund av extrem torka.

När får jag använda fyrverkerier?

Det krävs nästan alltid tillstånd från polisen för att få använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Undantaget är påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från kl. 20.00 till kl. 01.00 efterföljande dag. Då är det tillåtet att avfyra en mindre mängd fyrverkerier utan tillstånd.

Det är förbjudet att använda fyrverkerier, raketer och pyroteknik närmare än 100 meter från sjukhem, ålderdomshem, begravningsplatser och kyrkogårdar.

Vilka tillstånds krävs?

Du behöver tillstånd från polisen för att få använda fyrverkerier, raketer och pyroteknik.

Tillstånd och regler för pyrotekniska varor hos polisen Länk till annan webbplats.

Visa hänsyn mot människor och djur

Du som använder fyrverkerier och smällare ska visa hänsyn och iaktta försiktighet. Du får aldrig utsätta någon för fara eller riskera att skada egendom. Välj en plats där risken och obehaget för andra blir minimalt och begränsa ditt smällande i tid i stället för att dra ut på det.

Kontakt

Stadshuset

E-post: tranas.kommun@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Senast publicerad: