Stäng sök
Tranås logotyp

Eriksbergs museum

Välkommen att betrakta Tranås kulturskatter! På Eriksbergs museum får du uppleva päls, konst, skola och hembygd. Museet är centralt beläget på Storgatan 54.

Byggnadens historia

Eriksbergs museum ligger på Storgatan i centrala Tranås. Från år 1884 och hundra år framåt verkade byggnaden som skola, Eriksbergs folkskola. År 1985 återinvigdes huset och blev till det museum som du kan besöka i dag. Museet erbjuder ett antal permanenta utställningar, men visar även varje år ett antal tillfälliga utställningar.

Öppettider och entréavgift

Eriksbergs museum har öppet ons-fre kl. 10.00-16.00. Lunchstängt 12-13.  

Varje långlördag (sista lördagen i varje månad) är det öppet kl. 10.00-14.00

Det är fri entré till museet.

Bokningar

Vill du besöka museet utanför våra ordinarie öppettider?

Boka som privatperson, grupp eller skolklass.

Var noga med att tala om vilka önskemål du har när du bokar visning.

Museets utställningar

Pälsmuseum

En del av museets utställning är pälsmuseet. I denna utställning får du lära dig mer om pälsindustrins historia i Tranås kommun. Du får se maskiner, verktyg och övriga inventarier som användes för att skapa pälsar och du får lära dig om hur staden utvecklades till ett modemecka. En annan del av pälsmuseet är det kreativa rummet där barn får göra pyssel med olika teman.

Skolmuseum

Då byggnaden för Eriksbergs museum tidigare var en skola så har delar av byggnaden bevarats som den såg ut förr i tiden. Skolsalen är inredd med äldre bänkar av trä, en stor kateter, undervisningshjälpmedel och planscher. Här får besökarna uppleva hur skolan fungerade förr och vad som lärdes ut.

Almquistrummet

I Almquistrummet får besökarna ta del av målningar från Herman Norrman och skulpturer Ansgar Almquist. Denna del av museet är en konstutställning och här får besökarna ta del av Norrman och Amlquist verk som var födda i Tranås och som blev stora konstnärer av sin tid. De är båda representerade på stora konstmuseum och offentliga byggnader runt om i Sverige. I detta rum finner du emellanåt även temporära utställningar.

Utställning av Ove Fundins karriär

En del av musset visar den femfaldiga speedwaymästaren Ove Fundins medaljer, pokaler och fotografier från hans storhetstid. Ove Fundin är uppväxt i Tranås och är en av kommunens stora idoler.

Kågénrummet

I Kågénrummet får besökarna ta del av Tranås hembygdshistoria. Elis Kågén var en författaren som samlade konst, fotografier och skulpturer för att berätta historien om Tranås. Målningarna är främst av konstnären Tor Carlsson. Här finns även en kollektion skulpturer och byster gjorda av Runa Bülow-Hübe.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-683 39

Adress

Eriksbergs museum
Storgatan 54
573 32 Tranås

Tillgänglighet

Vi har en parkering för dig med parkeringstillstånd. Den finns bakom huset i anslutning till museet. Annars kan man med lätthet parkera på Storgatan mindre än 10 meter från huvudentrén.

Huvudentrén är försedd med ramp. Vid huvudentrén finns en dörrklocka, där du kan meddela ankomst för att få hjälp med att öppna dörren.

Hiss finns på gatuplanet, och du kan ta dig till alla våningsplan i museet. Samtliga lokaler är tillgängliga för dig som är rullstolsburen.

RWC finns på plan 1.

Ledar- och servicehundar är välkomna på museet.

Var noga med att tala om vilka önskemål du har när du bokar visning.

Senast publicerad: