Eriksbergs museum

Välkommen att betrakta Tranås kulturskatter! På Eriksbergs museum får du uppleva päls, konst, skola och hembygd. Museet är centralt beläget på Storgatan 54. Museet erbjuder ett antal permanenta utställningar, men visar även varje år flera tillfälliga utställningar och är värd för andra evenemang. Här finns också Kreativa Rummet där du kan stanna till och skapa något.

Byggnadens historia

Eriksbergs museum ligger på Storgatan i centrala Tranås. Från år 1884 och hundra år framåt verkade byggnaden som skola, Eriksbergs folkskola. År 1985 återinvigdes huset och blev till det museum som du kan besöka i dag.

Öppettider och entréavgift

Aktuella öppettider på Eriksbergs museum:

Eriksberg har stängt vecka 28 och 29.

Ons—fre: 10-12 & 13-16 och vissa lör 10-14

Bokningar

Vill du besöka museet utanför våra ordinarie öppettider?

Boka som privatperson, grupp eller skolklass.

Var noga med att tala om vilka önskemål du har när du bokar visning.

Museets utställningar

Kreativa Rummet

I Kreativa Rummet finns matierial och pyssel för stora och små. Varför inte göra ett lamm av garn eller en sprattelgubbe? Här finns många mallar och idéer som du kan hämta inspiration ifrån. Rummet hr samma öppettider som museet. Personal finns på plats.

Pälsmuseum

En del av museets utställning är pälsmuseet. I denna utställning får du lära dig mer om pälsindustrins historia i Tranås kommun. Du får se maskiner, verktyg och övriga inventarier som användes för att skapa pälsar. Du får även lära dig om hur staden utvecklades till ett modemecka.

Skolmuseum

Då Eriksbergs museum tidigare var en skola så har delar av byggnaden bevarats som den såg ut förr i tiden. Skolsalen är inredd med äldre bänkar av trä, en lärarkateder, undervisningshjälpmedel och planscher. Här får besökarna uppleva hur skolan fungerade förr och vad som lärdes ut.

Almquistrummet

I Almquistrummet får besökarna ta del av målningar av Herman Norrman och skulpturer av Ansgar Almquist som båda var födda i Tranås och som blev stora konstnärer av sin tid. De är båda representerade på stora konstmuseum och offentliga byggnader runt om i Sverige. I detta rum finner du emellanåt även temporära utställningar.

Utställning av Ove Fundins karriär

En del av museét visar den femfaldiga speedwaymästaren Ove Fundins medaljer, pokaler och fotografier från hans storhetstid. Ove Fundin är uppvuxen i Tranås och är en av kommunens stora idoler.

Kågénrummet (stängt)

I Kågénrummet får besökarna ta del av Tranås hembygdshistoria. Elis Kågén var en författaren som samlade konst, fotografier och skulpturer för att berätta historien om Tranås. Målningarna är främst av konstnären Tor Carlsson och här finns även en samling skulpturer och byster gjorda av Runa Bülow-Hübe.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

E-post: kultur-fritid@tranas.se
Telefon: 0140-681 00

Adress

Eriksbergs museum
Storgatan 54
573 32 Tranås

Tillgänglighet

Vi har en parkering för dig med parkeringstillstånd. Den finns bakom huset i anslutning till museet. Övriga parkeringsplatser finns på Storgatan mindre än 10 meter från huvudentrén.

Huvudentrén är försedd med ramp och automatisk dörröppnare.

Hiss finns på entréplan som är försedd med automtisk dörröppnare och en inspelad röst som talar om vilken våning hissen stannar på.

Samtliga lokaler är tillgängliga för dig som är rullstolsburen.

I den permanenta pälsutställningen finns vissa textskärmar inlästa och som spelas upp när men scannar en qr-kod med sin smartphone. Dessa texter finns även tillgängliga i folder på olika språk (engelska, tyska och arabiska).

RWC finns på plan 1.

Ledar- och servicehundar är välkomna på museet.

Senast publicerad: