Internationella samarbeten

För oss är det viktigt att våra elever ges möjligheten att utvecklas och utmana sig själva under sin gymnasietid. Därför kan du som elev på Holavedsgymnasiet få möjligheten att åka på internationella utbyten och APL-perioder. 

APL i Kenya

Sedan över 10 år tillbaka har Barn- och fritidsprogrammet ett samarbete med organisationen New Life Mission - som bedriver verksamhet i Kenya. Några elever i årskurs tre har därmed varje år möjligheten att genomföra en av sina APL-perioder på plats i Kenya, tillsammans med Kalle och Kicki Hafström som driver organisationen. De fyra veckornas APL innehåller bland annat att eleverna arbetar på barnhem, arrangrerar aktiviteter för skolelever och får lära sig mer om den Kenyanska kulturen.

Från och med 2022 ingår även Vård- och omsorgsprogrammet i samarbetet med New Life Mission, vilket innebär att även ett par elever från årskurs tre på detta program får möjligheten att göra sin APL i Kenya. För Vård- och omsorgseleverna innebär veckorna bland annat att hjälpa till på organisationens jeeplinjer, en slags vårdcentral på hjul, för att erbjuda sjukvård till människor i slumområden och utanför storstäderna.

APL i Oxford

Elever på Handelsprogrammet (nuvarande Försäljnings- och serviceprogrammet) har tillsammans med elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet under flera år haft möjligheten att göra en APL-period i Oxford, England. Handelseleverna har då jobbat på Primark under ett par veckors tid, medan restaurangeleverna har gjort sin APL på olika restauranger runt om i staden.

På grund av Brexit, Storbrittaniens urträde ur EU, och Coronapandemin har detta samarbete satts på paus för tillfället. Förhoppningen från såväl personal som elever är dock att kunna komma igång igen så snart som möjligt – men då med en annan destination inom EU.

Andra internationella möjligheter

  • Utbyte i Sarajevo för elever som läser Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning Samhällsvetenskap
  • APL i Lettland för elever på Barn- och fritidsprogrammet
  • Deltagande i EU-kommissionens Eurogame för elever som läser Samhällskunskap 3

Tyvärr finns inte möjligheten att ge alla elever chansen att åka på internationella utbyten, APL-perioder och studieresor. För varje program och utbyte finns därför ett antal olika kriterier som ska uppnås för att få möjligheten att åka, samtidigt som en urvalsprocess genomförs inför varje avresa. Dessutom kan omständigheter i världen och samhället leda till att de internationella samarbetena inte blir av varje år. På grund av ovanstående anledningar kan vi aldrig garantera att du som elev får möjligheten att åka på ett internationellt utbyte.

För att få reda på mer om vad som gäller för varje möjlighet kan du höra av dig till programansvarig lärare på respektive program.

Kontakt

Reception

Holavedsgymnasiet
E-post: holavedsgymnasiet@tranas.se
Telefon: 0140-685 22

Senast publicerad: