Lotta får möjlighet att testa ingenjörsyrket på Carpenter
Lotta Wiedemer är 19 år och har nyligen tagit studenten från Holavedsgymnasiets naturprogram. Efter gymnasiet ansökte hon till projektet Tekniksprånget och genomför nu en praktikperiod under fyra månader på Carpenter. Detta med syftet att få chansen att prova på ingenjörsyrket.
Tekniksprånget är ett projekt som funnits sedan 2012 och som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av Skolverket. Projektet syftar till att ge ungdomar en inblick i tekniska yrken genom att testa på en fyramånaders betalt praktikperiod. I Tranås deltar Carpenter i projektet och de har fått möjligheten att ha Lotta som praktikant hos dem. Lotta hade hört talas om Tekniksprånget under sin tid på naturvetenskapsprogrammet men det var först när hon tagit studenten som hennes intresse väcktes för att delta.
— Min pappa är ingenjör och jag har haft matte och fysisk som favoritämnen men jag visste inte vad jag ville göra efter gymnasiet. När jag tagit studenten fick jag hem ett brev från Tekniksprånget med information och det var då jag bestämde mig för att ansöka, berättar Lotta.
Stort engagemang från näringslivet
Roger Siljeholm, vd på Carpenter, hörde talas om Tekniksprånget från Tranås United och andra aktörer som anslutit sig. Eftersom Carpenter inte har alla delar inom ingenjörsyrket engagerade Roger flera Tranåsföretag och även Väderstad AB där han tidigare arbetat.
— Vi är ett produktions- och säljbolag och jag ville visa Lotta bredden inom ingenjörsyrket. Därför hörde jag av mig till Bosch Thermoteknik, Strömsholmen och Väderstad AB. Så till exempel har Lotta haft möjligheten att testa mjukvaruutveckling på Bosch. Jag tycker att andra företag här i Tranås ska söka sig till Tekniksprånget och då inte vara rädda för att ens företag kanske inte har alla olika ingenjörsbitar själv, utan då samarbeta och dra nytta av andra företag på orten som kanske har just de bitar som fattas, Ny Småländsk Smartness helt enkelt, säger Roger.
Ett långsiktigt projekt för Tranås kompetensförsörjning
Roger är nöjd att han anslöt sig till Tekniksprånget och tror på projektet som en långsiktig lösning för att säkra Tranås kompetensförsörjning.
— Tekniksprånget är ett långsiktigt projekt för att attrahera kompetens till Tranås och sprida information om Tranåsföretagen. Lotta kanske hittar tillbaka till Tranås efter sina studier, eller så pratar hon med klasskompisar som blir nyfikna på möjligheterna här, säger Roger.
Tekniksprånget visade vägen för Lotta
Under gymnasietiden testade Lotta på servicebranschen genom att hon jobbade extra på Circle K och även på turistbyrån under en sommar. Hon konstaterade dock att hon inte vill arbeta med service i framtiden, utan bestämde sig redan efter en månad med Tekniksprångets praktik för att hon ville bli ingenjör.
— Jag har bestämt mig för att söka till Jönköpings University och studera till civilingenjör inom industriell produktframtagning. Det är en utbildning på 5 år och jag har också möjlighet att plugga i Tyskland, säger Lotta.
Är du nyfiken på att delta i Tekniksprånget?
Läs mer på Tekniksprångets webbplats. Länk till annan webbplats.