Små miljöhjältar plockade skräp

I Tranås kommun är det många verksamheter som deltar under årets Skräpplockardagar. Så även dagbarnvårdarna som i onsdags samlades i en lekpark för att dra sitt strå till stacken.

Skräpplockardagarna anordnas årligen runt om i hela landet, med organisationen Håll Sverige rent som arrangör. Årets tema är Stoppa skräpet – rädda havet. Från Tranås kommun deltar 16 förskolor, skolor, fritidshem och dagbarnvårdare.

Under den soliga och varma onsdagsförmiddagen mötes dagbarnvårdarna Pernilla Johansson, Lena Westin och Anette Wiberg tillsammans med sina dagbarn i Junkaremålens lekpark. Att ses utomhus gör de ofta, några av dem dagligen. Det är givande både för barnen och för de vuxna.

På dagens agenda stod skräpplockning och barnen var taggade på att komma i gång och leta. Med sina respektive dagbarnvårdare har de förberett sig genom att prata och se på film om hur skadligt skräp är för naturen. Barnen tänker allra främst på djuren.

– De kan skada sig eller fastna, förklarar flera av dem.

När det var dags att börja leta efter sådant som inte hör hemma i skog och mark var det pigga ben som sprang i väg. Skräp, och framför allt plastförpackningar, hittades.

– De flesta lekparkerna i stan brukar vara rena och fina, vilket givetvis är positivt. Med den vetskapen fick vi komma hit förberedda, för att barnen ska få lite att plocka, säger dagbarnvårdarna.

Efter ett välutfört uppdrag blev det lek och bus i lekparken. Till lunch grillades det korv. Helt enkelt en härlig dag för alla inblandade.