Världsvattendagen 2024

Världsvattendagen inträffar den 22 mars varje år och instiftades av FN 1992 för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och för att verka för ett hållbart hanterande av färskvatten.

I år är temat för Världsvattendagen Vatten för fred och belyser vikten av tillgång till rent vatten för en stabil och konfliktfri värld. Genom att ändra hur vi förbrukar vatten kan vi alla göra skillnad för konfliktdrabbade delar av världen.

Här är några tips på hur du kan bli en smart vattenanvändare:

Undvik att vattna med dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.

Kom ihåg att stänga kranen när du borstar tänderna och diskar. Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen när den är påslagen. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.

Drick kranvatten istället för paketerat vatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten kräver minst 300 gånger mer energi och det är ungefär 250 gånger dyrare än att tappa upp en liter vatten från kranen. Tips: Ställ en tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

I Tranås kommun, och i Sverige överlag, har vi det bra med en bra tillgång till rent vatten och sanitetslösningar. En person i Sverige använder ca 140 liter vatten på ett dygn medan i andra länder i Europa klarar de sig på ca 100 liter per dygn. Vi behöver bli bättre på att använda det bra vattnet vi har på ett mer hållbart sätt, och vi behöver bli bättre tillsammans!

För mer information om Världsvattendagen och exempel på vad vi kan göra, besök World Water Day Länk till annan webbplats.