Konstnären Eva Tuvberg Gullberg.

Kompetensdag med fokus på färg och prestigelöshet

Under en gemensam kompetensdag fick personalen på förskolorna Ängaryd, Åsvallehult och Hagadal besök av en konstnär som föreläste och höll i flera praktiska moment. Fokuset låg på färg och prestigelöshet.

Stängningsdagar på förskolorna sker några gånger per läsår. Dessa tillfällen ger personalen utrymme att ägna sig åt arbetsplatsträffar och utbildning. På Ängaryds förskola samlades förra veckan cirka 45 deltagare från de tre enheterna för kompetensutveckling. Den som höll i dagen var konstnären Eva Tuvberg Gullberg.

Redan förra året fick gruppen besök av konstnären, som då la fokus på hur man kan arbeta med lera tillsammans med barnen.

– Det var uppskattat. Men det blir lätt att man tar till sig och arbetar med det man lärt sig precis efteråt, för att sedan tappa det lite längs vägen. Under eftermiddagen ska vi därför gå tillbaka till leran igen, säger rektor Yvonne Elm.

Under förmiddagen låg fokuset på färg. De praktiska momenten började med kol och gick sedan vidare till grundfärger, primärfärger och sekundärfärger. Framför allt ville Eva Tuvberg Gullberg få fram vikten av att låta processen ta plats, att släppa prestigen och våga mer. Det finns inget rätt och fel när det kommer till konst, menar hon. Och resultatet är inte det viktiga.

När det var dags att måla självporträtt visade Eva Tuvberg Gullberg en rad olika bilder skapade av olika konstnärer. De skiljde sig åt på flera olika sätt, i både form och i färg.

– Man behöver inte fokusera på hur man ser ut, utan kan i stället utgå från insidan. Hur känner jag mig i dag? Och försöka få ner det på pappret, säger hon.

Kreativiteten flödade i rummet och det målades både människor, blommor och djur.

Fika och lunch tillagades av förskolornas egna kockar. Mona och Suhad, från Ängaryds förskola och Hagadals förskola, fixade en härlig lunch till gänget. Det bjöds på lax, potatis som serverades med sallader, sås och vitlöksbröd.

Det blev en lärorik heldag för medarbetarna.

Mona Mousilli arbetar på Ängaryds förskola.