Vi söker kontaktfamiljer och tillfälliga jourhem

Vi letar efter engagerade och kärleksfulla familjer som vill öppna sina hem för barn som är i behov av trygghet och stabilitet. Barn som av olika anledningar behöver byta miljö i bland eller inte kan bo hos sina föräldrar. Det krävs inte någon formell kompetens men vi önskar att ni har ett engagemang för människor, vill dela med er av er tid och att ni har en trygg och stabil livssituation.

Vad är skillnaden på kontaktfamilj och tillfälligt jourhem?

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj kommer barnet till familjen efter vilket behov barnet har, oftast kan det till exempel vara en helg i månaden eller varannan helg. Socialtjänsten beviljar insatsen och uppdraget kan se olika ut beroende på barnets behov. Exempel på uppdrag kan vara att barnet behöver komma till en annan miljö med stabila och trygga vuxna, barnet kan även behöva stöd i att göra aktiviteter med mera. För att få bli kontaktfamilj tas registerutdrag från olika myndigheter och en utredning görs av familjehemssekreterare.

Grundförutsättningar för att bli kontaktfamilj

  • Som kontaktfamilj måste du vara öppen och intresserad av andra människors levnadssätt och livsvillkor.
  • Familjen ska vara frisk, ha stabil ekonomi och tid och plats över för en extra familjemedlem ibland.
  • Kontaktfamiljer ser olika ut, ni kan vara en barnfamilj, 1-2 vuxna utan egna barn, eller där barnen flyttat hemifrån. Det som behövs är intresse, tid och plats för att ta emot fler barn ibland.

Arvode och omkostnadsersättning utgår.

Tillfälligt jourhem

Uppdraget som tillfälligt jourhem innebär att kunna ta emot tillfälligt placerade barn i en akut situation då barnet av olika anledningar inte kan bo hemma hos sin eller sina vårdnadshavare. Placeringen kan variera från enstaka dagar till några månader.

De barn och ungdomar som inte kan bo hemma behöver vara jourhemsplacerade, antingen en kortare period eller under tiden som socialtjänsten färdigställer en utredning som visar vilket behov barnet har. En utredning inom socialtjänsten kan pågå i 4 månader. Efter att barnet bott i jourhemmet kan det antingen flytta tillbaka till sin eller sina vårdnadshavare eller flytta till ett familjehem för fortsatt placering.

Uppdraget som tillfälligt jourhem innebär att ni tar ansvar för barnets dagliga omvårdnad och att möta barnets behov av känslomässigt stöd. Som jourhem ansvarar ni också för att stödja skolgång och medverka vid fritidsaktiviteter. Om barnet ska ha umgänge med sitt biologiska nätverk behöver ni medverka till detta utifrån det som bestämts tillsammans med socialtjänsten.

Det kommer att finnas både socialsekreterare och familjehemssekreterare att vända sig till med frågor och handledning vid situationer som kan uppstår.

För att bli godkänd som tillfälligt jourhem krävs att man medverkar i en utredning som familjehemssekreterarna gör. Utredningen innefattar registerutdrag från olika myndigheter, intervjuer, hembesök och referenstagning. Som tillfälligt jourhem behövs körkort och bil. Hemmet behöver också ha ett rum som är tillgängligt för barnet som är i behov av placering.

Det barnen behöver är trygga och stabila vuxna som är väl integrerade i det svenska samhället. De behöver vuxna som kan samarbeta, har engagemang och intresse. Barnen behöver vuxna som kan skapa en trygg bas för dem under en period.

Grundförutsättningar för att bli jourhem

  • Du ska vara över 25 år och ha en stabil livssituation gällande ekonomi, boende, god fysisk och psykisk hälsa samt sunda relationer.
  • Du ska ha erfarenhet av barn och unga och deras utveckling samt tid och engagemang.
  • Du ska vara både flexibel och strukturerad.
  • Du behöver ha fysiskt utrymme i hemmet för minst ett barn, körkort och tillgång till bil.
  • Geografiskt behöver du bo i eller i närheten av Tranås.

Arvode och omkostnadsersättning utgår.

Mer information och anmälan

Vill du anmäla ditt intresse eller veta mer om vad det innebär att vara kontaktfamilj eller jourhem? Ring eller skriv till våra handläggare.

Martina Hovbrandt, 0140-687 46
Ida Lövlin Vistrand, 0140-686 50

Mejl: intresseanmalan.ifo@tranas.se