Matilda Bragd, smittskyddssjuksköterska på Region Jönköping, höll en utbildning för de utsedda hygienombuden.

Hygienombud - ny roll inom förskolan

Hygienombud har utsetts på alla förskolor i Tranås kommun. Dessa personer har ett extra ansvar kring det smittförebyggande arbetet - att hygienrutiner finns, lärs ut, följs och uppdateras när det behövs.

På Skogsgläntans förskola samlades förra veckan representanter från kommunens förskolor som på sin enhet utsetts till hygienombud. På plats fick de ta del av utbildningen För en friskare förskola, som hölls av smittskyddssjuksköterskan Matilda Bragd från Region Jönköping.

Matilda Bragd är sedan tidigare ett känt ansikte för gruppen då hon redan under BU-dagen den 9 januari var på besök och pratade om smittor i förskolan. Då inför all förskolepersonal i Holavedsgymnasiets aula.

– Det är ju ett bra utgångsläge, då alla redan har fått ta del av grundutbildningen, säger Matilda Bragd.

Under utbildningens första halva pratade gruppen om vilken roll man har som hygienombud. Man förväntas bland annat vara engagerad kring hygienfrågor på förskolan, inspirera sina kollegor till att följa de allmänna hygienrutinerna och att vara behjälplig vid pågående utbrott.

– Det är lätt att vara noggrann med hygienrutiner när det behövs, men vid ett smittförebyggande arbete behöver dessa hållas på en hög nivå hela tiden, säger Matilda Bragd.

Genom att personal får kontinuerlig information om smitta, smittvägar och hygienrutiner samt om vad man ska göra vid ett smittutbrott kan man implementera goda rutiner. Det är också positivt att göra pedagogiska aktiviteter kring hälsa och hygien tillsammans med barnen.

Matilda Bragd pratade om handhygien, som är A och O när det kommer till att hålla nere smittspridning. De utnämnda hygienombuden fick själva tvätta sig och sedan undersöka händerna under en UV-lampa, där man svart på vitt kunde se hur noggrant man behöver tvätta för att inte missa någon yta. Det blev lite av en ögonöppnare.

Under utbildningens andra halva gick man in på hur man kan arbeta för att stoppa smittspridningen vid ett pågående utbrott av till exempel magsjuka. Detta med hjälp av skärpta hygienrutiner.

Vid ett sådant tillfälle kan man bland annat behöva öka städningen på förskolan generellt, framför allt i skötrum och på toaletter. Att vistas mer utomhus är en annan åtgärd att ta till vid ett utbrott.

– Att man har rutiner kring smittspridning är inget nytt, men det är viktigt att jobba med det kontinuerligt. Hygienombuden är förskolans sjukgymnaster som arbetar förebyggande kan man säga, säger Matilda Bragd.

Om ett år ska hygienombuden träffas tillsammans med smittskyddssjuksköterskan igen. Men fram till dess är hon och kollegorna på Region Jönköping bara ett samtal bort om personal på förskolorna behöver råd. Ombuden kan också ha gott stöd av varandra i sina nya roller.