March for Water – Tranås kommun går för att hämta vatten

Tillgång till rent vatten och sanitet är viktiga saker som kanske kan verka självklart i vårt samhälle, men för många är det en daglig kamp att få tag på dricksvatten.

Tillgång till rent vatten och sanitet är viktiga saker som kanske kan verka självklart i vårt samhälle, men för många är det en daglig kamp att få tag på dricksvatten. En av de som saknar tillgång till rent vatten är Manaisoa, en ensamstående mamma till fem barn.

Så här ser en dag i Manaisoas liv ut: Hon går upp tidigt, städar huset och värmer mat till barnen - om det finns någon. Annars går Manaisoa direkt för att hämta vatten. Då är klockan sex på morgonen, vid klockan åtta är hon tillbaka.

Manaisoa hämtar vatten från floden Mandrare, men vattnet är smutsigt. ”Det är mycket förorenat eftersom människor tvättar smutsiga saker och kläder i floden. Det luktar inte trevligt, det stinker. Saker dumpas i vattnet som vi sedan dricker vilket gör våra barn sjuka”, säger Manaisoa.

Manaisoa är en av de 703 miljoner människor i världen som inte har tillgång till rent vatten - trots att det är en mänsklig rättighet. Rent vatten som släcker törst. Rent vatten som gör att människor kan odla för att undvika svält. Rent vatten som gör att människor håller sig friska. I 7 av 10 hushåll som saknar tillgång till vatten, är det flickors och kvinnors uppgift att hämta vatten till familjen. Att hämta vatten kan ta flera timmar per dag. Det innebär att många kvinnor inte har tid att arbeta och många flickor tvingas sluta i skolan. Detta leder till en större risk att fastna i långvarig fattigdom.

För att belysa allas rätt till rent vatten genomför WaterAid kampanjen March for Water varje år i mars. Under March for Water uppmärksammas de konsekvenser vattenkrisen får för flickor och kvinnor världen över. Målet är att tillsammans ta 703 miljoner steg - ett för varje människa som lever utan rent vatten, vilket vi i Tranås kommun kommer vara med och bidra till!

Vill du veta mer om kampanjen (och kanske gå med) kan du läsa här: https://www.wateraid.org/se/march-for-water Länk till annan webbplats.

Logotyp av march for water