Ny fiskväg i Laxberg påverkar vattennivån i Sommen

Byggnationen av en ny fiskväg från dammen i Laxberg till Sommen har nu påbörjats. Detta kommer att påverka vattennivån i Sommen, men målet är att påverkan ska bli så liten som möjligt och lägst vattennivå blir det under perioden november till februari.

Det är Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) som, efter tillstånd av mark- och miljödomstolen, fattat beslut om den nya fiskvägen som är en frivillig miljöinvestering. I MSS ingår Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi. Samarbetspartners till MSS inom projektet är Länsstyrelsen, Boxholms kommun, Sommens Fiskevårdsområdesförening och Boxholms skogar.

Sommen kommer tillfälligt sänkas

Arbetet påbörjade i onsdags kväll 30/8 och tappningen har ökats från 10m3/sek till 24m3/sekund.
Vattennivån den 31 augusti var 200,95 och planerad vattennivå i slutet av septemer är cirka 200,6 alltså cirka 35 cm lägre och i november är planerad vattennivå 200,27. I mars påbörjas en långsam höjning av vattennivån och den planerade vattennivån sommaren 2024 är 200,8, vilket är normalt sommarvattenstånd.

Mjölby-Svartådalen Energis hemsida Länk till annan webbplats. hittar du en artikel med mer information kring påverkan på omgivningen och byggnationen.

Har du frågor?

Välkommen att kontakta någon av nedanstående.

Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken
Telefon: 070-356 46 05

Gustav Jonsson, projektledare, Tekniska verken
Telefon: 073-075 71 05