
Restaurang- och livsmedelsprogrammet firar 30 år!
I år firar Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Holavedsgymnasiet 30 år. Sedan starten har programmet varit en central del av skolans utbildningsutbud och gett hundratals elever möjligheten att växa, både i sin yrkesroll och som individer. Här får eleverna utforska sina talanger, utveckla sin hantverksskicklighet och bygga en stadig grund för framtiden som kockar, servitörer, bagare eller konditorer.
En utbildning där verkligheten flyttar in i skolan
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet är det praktiska lärandet en självklar del av vardagen. Redan från första dagen får eleverna möta verkliga gäster genom skolans egen restaurang Novisen och bageriet Ester. Här får de laga mat, baka och servera i skarpa situationer, vilket skapar en naturlig koppling till arbetslivet.
Resultatet blir en utbildning där servicekänsla, problemlösning och kreativitet tränas på riktigt. Samtidigt utvecklas den yrkesstolthet som uppstår när eleverna tar ansvar, samarbetar och levererar på hög nivå inför riktiga gäster.
Johan Rehn – 30 år av engagemang
En av dem som följt programmets utveckling allra närmast är läraren Johan Rehn, som varit med sedan starten 1995. Han var en av de första lärarna som anställdes när programmet drog igång, och sedan dess har han undervisat hela 30 elevkullar.
Under några år drev han eget kök men Johan valde att återvända till skolan – saknaden efter lärarrollen och möjligheten att finnas där för ungdomarna blev för stor.
”Det bästa med yrket är att utbilda ungdomar och göra dem anställningsbara. Det är fantastiskt att se den utveckling de gör från första året till att de går ut i arbetslivet. Då får man klappa sig själv på axeln lite.”
Johan lyfter också fram hur samarbetet mellan årskurserna har blivit en styrka för programmet. Idag arbetar elever från alla tre årskurser tätt tillsammans både i köket och matsalen, något som gynnar både det sociala klimatet och lärandet.
”Det är fint att se hur de lär av varandra. Det sociala och samarbetet mellan årskurserna betyder mycket.”

Johan Rehn, som varit med sedan programmets början och undervisat 30 elevkullar.
Under åren har programmet utvecklats och blivit ännu mer yrkesnära, med ett tydligt fokus på den dagliga verksamheten i restaurangen och bageriet. Elevernas engagemang märks – och många fortsätter att göra avtryck långt efter studenten. Ett exempel är en tidigare elev som tog examen 2016 och idag är med i kocklandslaget, något som inspirerar både nuvarande elever och personal.
Och att många tidigare elever fortfarande tittar förbi eller hör av sig betyder mycket för Johan och kollegorna.
”Det visar att vi lyckats skapa något som stannar kvar hos dem.”
En återvändare i lärarlaget
Ett särskilt glädjande inslag i jubileumsåret är att Daniel, en av Johans allra första elever, nu ingår i lärarlaget. Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar han som lärare på programmet. För Johan är det något extra att få ha en tidigare elev som kollega – och det bidrar till att göra jubileumsåret lite extra speciellt.

Daniel och Johan – tidigare elev och lärare, idag kollegor på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Tre decennier av utbildade elever
I 30 år har Restaurang- och livsmedelsprogrammet varit en trygg väg in i arbetslivet för elever som drömmer om att arbeta i restaurang, på café, i butik eller att starta eget. Med sitt starka fokus på praktik, service och personlig utveckling fortsätter programmet att hålla hög kvalitet och möta branschens behov.
Och även om mycket har förändrats under åren, består en sak: stoltheten över elevernas utveckling och framtidsmöjligheter.
Här kan du läsa mer om programmet: Restaurang och livsmedel, RL - Tranås
Länk till annan webbplats.

