Resursskola

Tranås kommun har två resursskolor. Resursskola 1-6 är belägen vid Fröafallsskolan. Resursskola 7-9 är belägen vid Junkaremålsskolan 7-9.

Tranås kommun har som utgångspunkt att alla elever ska mötas utifrån sina förutsättningar och behov i den ordinarie grundskolan. I extraordinära fall finns det möjlighet för en elev att gå i en resursskola.

Resursskolorna finns till för de elever vars behov av stöd är så pass omfattande att de inte kan tillgodoses i den ordinarie skolan. Skolan har en skyldighet att tillgodose alla elevers behov, men när den ordinarie skolan har mycket svårt att tillgodose behov hos en elev bör det utredas om eleven kan erbjudas plats på en resursskola.

Vad är en resursskola?

En resursskola riktar sig till elever som har behov av omfattande och varaktigt särskilt stöd. Resursskolorna är små enheter, som arbetar med mindre elevgrupper och har högre personaltäthet än övriga grundskolor. Det ger större möjligheter att göra individuella anpassningar i undervisningen och lärmiljön. Resursskolorna arbetar med att skapa en inkluderande undervisning och anpassad skolmiljö till de elever som har störst behov av det.

På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om resursskolor Länk till annan webbplats.

Vilka elever kan få gå i Tranås kommuns resursskolor?

Elever i grundskolan som har omfattande, varaktigt behov av särskilt stöd och som har stora svårigheter inom autismspektrat.

Resursskolorna är till för elever som är folkbokförda i Tranås kommun.

Vem kan ansöka?

Det är vårdnadshavare som gör ansökan till resursskolan, gärna i samråd med skolans rektor.

När kan man ansöka?

Sista ansökningsdag till höstterminen 2025 är 31 mars.

Hur går ansökan till?

Till skillnad från det ordinarie skolvalet görs ansökan via länken nedan. Till ansökan ska du bifoga dokumentation om ditt barn. Ditt barns nuvarande rektor kan bistå med den dokumentation som redan finns angående ditt barns skolgång. I själva ansökan framgår vilken dokumentation som är obligatorisk för att ansökan ska tas emot.

Behovsprövning i samband med ansökan

Det görs en behovsprövning i samband med ansökan. Behovsprövningen är till för att de elever med störst behov av resursskolans stöd ska erbjudas en plats.

Vad händer efter ansökan?

En central antagningsgrupp som består av elevhälsans professioner som specialpedagog, skolpsykolog och skolkurator bereder ansökan efter att ansökningstiden gått ut.

Verksamhetschef för grundskolan i Tranås kommun tar beslut om placering.

Här kan du ansöka till resursskola

Kontakt

Verksamhetschef grundskola

Conny Oskarsson
Telefon: 0140-684 33
E-post: conny.oskarsson@tranas.se

Elevhälsochef

Christina Stigenhed
Telefon: 0140-683 78
E-post: christina.stigenhed@tranas.se

Senast publicerad: