Tranås kommun

Skräpplockardagarna - Var med och håll Tranås rent i vår!

 

" Vi håller rent " har bytt namn till " Skräpplockardagarna ".

För att delta i kampanjen "Skräpplockardagarna" anmäler du dig på Håll Sverige Rent.

Anmälan för Skräpplockardagarna 2020 öppnar den 31 januari.

Håll Sverige Rent skickar skräpplockarpåsar till alla anmälda skolor (grundskola, särskola, gymnasium), förskolor och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj. Både påsar och läromedel är gratis. Materialet skickas ut från mitten av februari med en leveranstid på 7-10 arbetsdagar.

Det går självklart bra att delta efter anmäningsdagen! Ta med dig en påse till skräpet och ge dig ut i naturen en fin vårdag och plocka upp allt du ser som inte hör hemma där.

Nytt för 2020

I år vill Tranås kommun anordna en kampanjvecka för skräpplockardagarna, 4 – 8 maj. (Tänk på att beställa ert material i god tid innan kampanjveckan). Självklart är det fritt för skräpdeltagarna att välja när de vill anordna aktiviteter under våren men Tranås kommun ser helst att förskolor, skolor och ungdomsföreningar försöker att planera in dessa dagar mellan 4 – 8 maj. En kampanjvecka underlättar planering, samordning och det kan ge ett mycket effektfullt budskap när flera väljer att gå ut samtidigt. Kommunen kommer under veckan även att anordna en allmän aktivitet för att öka medvetenheten kring nedskräpning samt locka fler kommuninvånare till att delta – mer info kommer!

Var lämnar jag skräpet?

Du tar själv hand om det skräp du samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna sedan påsen med övrigt brännbart i din vanliga soptunna eller på Norraby Återvinningscentral. Vid behov kan skolor och förskolor få sitt skräp upphämtat (större mängder). Kontakta då VA- och avfallsavdelningen på vaavfall@tranas.se.

Återkommande Skräpplockningskampanj

Varje vår deltar Tranås i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året(2019) deltog 260 kommuner och över 600 000 barn i skräpplockardagar. Deltagarna plockade ihop hela 152 lastbilsflak med skräp !

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi håller rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!


Kontakt

VA- och avfallsavdelningen

Decibell Sahlén
Enhetschef Avfall
Tfn: 0140-683 54

Kontaktperson Skräpplockardagarna
Annsofie Sarenäs
Tfn: 0140-688 16

Senast ändrad:  2020-11-11

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR