Felix Fahlborg, Filip Lycke och Valter Jonsson är tre av eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet som precis har färdigställt sina gymnasiearbeten.

Leverans av byggelevers gymnasiearbeten

Avgångseleverna är inne på slutspurten av sin tid på Holavedsgymansiet. Studentaktiviteterna avlöser varandra, men inte nog med det - gymnasiearbeten ska slutföras. På Bygg- och anläggningsprogrammet satte man punkt i början av veckan.

I höstas drog gymnasiearbetena i gång för årskurs 3. På Bygg- och anläggningsprogrammet bygger eleverna hus till beställande kunder, och för första gången under sin utbildning är de med under hela processen - från start med inledande möte med kund till mål med leverans av en färdig produkt.

Valter Jonsson, Felix Fahlborg och Filip Lycke är tre av byggeleverna. Att studera på programmet innebär mycket praktiskt arbete, men det är under det sista läsåret med gymnasiearbetet som kunskaperna sätts på prov på riktigt.

– Vi har fått ta ansvar på ett annat sätt än tidigare, säger Felix.

När killarna började i årskurs 1 hade de svårt att föreställa sig att de nu skulle vara där de är i dag.

– När man såg treorna arbeta med sina hus kom tankar kring om man själv verkligen skulle fixa det där, säger Valter.

Men det gjorde de, med goda resultat dessutom.

I grupper om 3–4 personer har eleverna nu slutfört sina byggprojekt och i början av veckan levererades husen till respektive kund – en i Sjödala, en i Hättevik och en i Norraby. Eleverna var givetvis med och fick se sina byggprojekt lastas på transporten och sedan ställas på plats i sin rätta miljö. Från start och hela vägen in i mål, minst sagt.

– Det är roligt att se slutresultatet, säger Filip.

Nu är det 1,5 vecka kvar till studenten då klasskamraterna och övriga avgångselever kliver ut från gymnasiet och in i arbetslivet. Valter, Felix och Filip känner sig alla nöjda med valet av program, att de har en bra grund att luta sig tillbaka mot avsett vilken väg de väljer senare i livet. Ingen av dem kommer att sitta sysslolös efter studenten, jobb inom byggbranschen är fixat och klart.