Praktik i Köpenhamn

En nyhet för läsåret 2023/2024 är att elever från Försäljnings- och serviceprogrammet kan göra sin APL i Danmarks huvudstad Köpenhamn. I veckan avslutades den första praktikperioden.

Att ha praktik utomlands är möjligt på några av Holavedsgymnasiets program.

Ett av dem är Försäljnings- och serviceprogrammet, där eleverna sedan detta läsår kan göra sin APL i Danmark. Detta har möjliggjorts då skolan genom Universitets- och högskolerådet (UHR) sökt EU-medel för utlandspraktik via Erasmus.

I Danmark är det i nuläget möbelföretaget Jysk som tar emot APL-elever från programmet och en första praktikperiod avslutades i dagarna efter fem intensiva veckor. Denna gång var det Raisa, Yasmine, Svante, Filip, Astrid och Angela i årskurs 2 som fick möjlighet att åka. Ungdomarna har under tiden på plats fått chansen att stärka sina nyckelkompetenser, inte minst språket och de yrkeskunskaper som behövs på dagens arbetsmarknad.

Under APL-perioden har även Försäljnings- och serviceprogrammets andra elever i årskurs 2 samt årskurs 3 fått åka till Köpenhamn på ett studiebesök. Under resan gjordes förberedande besök på företag för att vidga APL-samarbetet i grannlandet. En ny samarbetspartner är Next House, en dansk hostelkedja.