Det politiska intresset tog Arvid till Bryssel
Som en av fyra utvalda svenska ungdomar fick Arvid Andersson, tredjeårselev på Holavedsgymnasiet, nyligen delta på eventet ”Rise up for Democracy” i Bryssel. Nu är han hemkommen och berättar om sin upplevelse.
I juni är det dags för val till Europaparlamentet, och för att lyfta vikten av att rösta och delta i demokratin bjöd Europeiska och sociala kommittén in till en civilsamhällsvecka för ungdomar, journalister, EU-institutioner och andra intressenter. I Bryssel samlades människor i alla åldrar och med olika bakgrund för att skapa en levande debatt om ämnen som är viktiga för vår vardag och Europas framtid.
En av dagarna under veckan låg fokuset på de 180 ungdomar som bjudits in. En av dessa var 18-årige Arvid Andersson, elev på Holavedsgymnasiets Samhällsvetenskapliga program.
– De flesta åkte via olika ungdomsorganisationer, men jag fick tips av min lärare att det fanns en öppen ansökning.
Ansökan skickades in och därefter valdes Arvid ut som en av fyra svenska ungdomar. Den 5 mars reste han mot Bryssel, och den 6 mars stod en intensiv heldag på schemat.
Under morgonens öppningssession fick ungdomarna ställa frågor till EU-tjänstemän om det kommande EU-valet. Det övergripande temat var AI och desinformation. Därefter var det dags för en workshop där deltagarna delades upp utifrån intressen. Arvid valde klimatet och hamnade därför i en grupp med likasinnade. Utifrån den valda huvudfrågan skulle grupperna ta fram rekommendationer hur man kan förändra EU-politiken till det bättre. Europeiska och sociala kommitténs president Oliver Röpke lyssnade på presentationerna och meddelade att han skulle ta punkterna vidare till övriga instanser.
– Han var tydlig med att det inte var någon övning. Våra åsikter skulle föras vidare och kunna göra skillnad.
Arvids klimatgrupp fokuserade främst på att man behöver ställa betydligt högre krav på företag. Att de ska omfattas av klimatpolitiken och ta sitt ansvar i frågan. Andra ungdomar lyfte frågor som berörde bland annat sexualundervisning, abort, bostäder och hyror.
– Det fanns många bra tankar. Även om flera av dem redan finns och har diskuterats så tror jag att det är viktigt att åsikterna kommer från oss ungdomar.
Arvid tycker att det var givande att få vara med och delta i debatten på denna höga nivå, och att få träffa andra politiskt intresserade ungdomar var roligt.
– Även om det finns vissa kulturskillnader har vi ändå samma behov och agenda. Som ung är det svårt att få sin röst hörd, så detta var ett bra forum för oss att få säga vad vi tycker.
Det finns många sätt att engagera sig politiskt, menar Arvid. Det behöver inte var så formellt om man inte känner sig bekväm med det. Man kan till exempel åka på läger eller göra volontärarbete.
Slutligen vill Arvid trycka på vikten av att rösta i EU-valet den 9 juni.
– I Sverige är vi väldigt fokuserade på riksdagsvalet, men det är viktigt att förstå att även EU har en direktpåverkan på oss. Att höja ålders- och hastighetsgränsen för A-traktorer är bara ett exempel. Det går att göra skillnad genom att rösta.