Elvira Vernersson, Frida Sjöström, Amanda Gunnarsson, Tilde Rehn, Jonna Andersson och Alva Hoff från Barn- och fritidsprogrammet.

Nu börjar äventyret i Kenya

På söndag, den 18 februari, börjar ett fyra veckor långt äventyr för sex av eleverna från Barn- och fritidsprogrammet. Under sin sista termin på Holavedsgymnasiet ska de göra APL i Kenya.

Barn- och fritidsprogrammet har sedan 2012 ett samarbete med New Life Mission och deras verksamhet i Kenya. Det är bidrag från Universitets- och högskolerådet som gör det möjligt för skolan att skicka i väg elever på vad som troligtvis blir ett av deras livs största äventyr.

Intresset för att göra sin sista APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands har varierat från år till år, men denna gång var det stort. Det blev till slut Elvira Vernersson, Frida Sjöström, Amanda Gunnarsson, Tilde Rehn, Jonna Andersson och Alva Hoff som knep platserna.

Tjejerna säger att de redan när de sökte till Barn- och fritidsprogrammet i årskurs 9 visste att de ville åka till Kenya för att göra praktik.

– Det finns ett driv av att hjälpa andra, att få nya perspektiv och värdefull erfarenhet. Jag tror att vi kommer att utvecklas mycket under denna resa, säger Frida och får medhåll av gruppen.

Avresan närmar sig och förberedelserna har varit i gång in i det sista. Biljetter har köpts, vaccinationssprutor har tagits, det har ansökts om visum och packats. Innan avresan har gruppen också behövt sätta sig in i organisationen New Life Mission. De har bland annat utfört volontärarbete i second hand-butiken Bariki i Hestra.

Utöver det har tjejerna tagit fram läromaterial som ska användas på plats i Kenya.

Ungdomarna ska nämligen vara med och jobba i olika förskole- och skolklasser. Barnen är 1–6 år gamla. De har också fått i uppdrag att hålla i en simskola där både personal och elever ska utbildas.

Med på resan finns läraren Cristina Persson Golander, som stannar kvar den första veckan för att hjälpa gruppen att komma i gång på plats.

På söndag är det äntligen dags för avfärd.

– Det känns spännande och pirrigt, säger Jonna.

Vi önskar tjejerna ett stort lycka till!