Agnes Magnusson och Anne Vermeulen, NA22.

Elever deltog på Sveriges största kemimöte för ungdomar

Berzeliusdagarna, som är Sveriges största kemimöte för gymnasieister, ägde rum på Stockholms universitet 19–20 januari. På plats fanns två av Holavedsgymnasiets elever – Anne Vermeulen och Agnes Magnusson från det Naturvetenskapliga programmet årskurs 2.

När Berzeliusdagarna gick av stapeln förra helgen var det för 69:e gången. Varje år bjuder Svenska Kemisamfundet in cirka 350 elever och ett 50-tal lärare från hela Sverige till forskarföreläsningar i kemins värld. Även ungdomar från Norge och Finland deltog.

Berzeliusdagarna är främst ett möte för ungdomar med ett stort intresse för kemi, där tanken är att stimulera detta intresse och skapa ett forum där eleverna kan mötas och utbyta tankar. Forskare från såväl akademi som industri inom kemins alla grenar bjuds in för att hålla föreläsningar om sin forskning, arbetssituation och värdet av naturvetenskaplig utbildning.

Elevernas deltagande finansieras genom donationer av stipendier från den svenska kemiindustrin, skolor, ideella föreningar och stiftelser.

Från Holavedsgymnasiet fick två elever stipendium, donerat av Tranås Energi AB och Carpenter Sweden AB - Anne Vermeulen och Agnes Magnusson från NA22.

Agnes Magnusson och Anne Vermeulen tillsammans med Nobelpristagaren David MacMillan.

Det hela startade med att eleverna som läser Kemi 2 fick information om Berzeliusdagarna från sin kemilärare. De hade då möjlighet att göra en intresseanmälan genom att motivera varför just de skulle få åka. Åtta intresseanmälningar lämnades in och eftersom alla motiveringar var bra fick lotten avgöra, vilken då föll på Anne och Agnes.

– Vi hade tur, säger de.

Tjejerna säger att de var förväntansfulla inför att delta på kemimötet, och att hela upplevelsen blev snäppet bättre än de hade hoppats på.

– Jag hade tänkt att det bara skulle vara massa ”keminördar” på plats, men så var det inte. Vi träffade flera som var som oss, som tycker att kemi är kul och intressant men inte har grävt ner sig totalt i ämnet, säger Anne.

– Upplägget med att ha korta seminarium på 20–30 minuter, med raster mellan, var bra. Det gjorde att man kunde hålla uppe koncentrationen. Vi hade också möjlighet att läsa på om föreläsarna på förhand, tillägger Agnes.

Avslutningsföreläsaren och Nobelpristagaren David MacMillan från Princeton University var enligt tjejerna den bästa talaren. Trots att han är engelsktalande anpassade han föreläsningen och la den på en nivå som ungdomarna förstod och tog till sig.

På plats under helgen fanns också representanter från en rad olika universitet som pratade om utbildningar inom kemi.

– Man har vidgat sina vyer för vad man kan jobba med inom ämnet. Kemi finns på så många ställen fast man inte direkt tänker på det. Det är något jag tar med mig, säger Anne.

På fredagskvällen fick deltagarna möjlighet att bekanta sig med varandra lite mer. Då bjöds det nämligen på en lyxig trerättersmiddag och underhållning, innan de fick spendera en natt på hotell.

Sammanfattningsvis är både Anne och Agnes nöjda med upplevelsen och att de fick chansen att delta på Berzeliusdagarna. De säger att de rekommenderar elever som tycker att det är intressant med kemi att åka om de får möjlighet.

– Absolut! Jag tycker att det hade varit bra om fler fick möjlighet att åka, säger Agnes.

Anne instämmer och fortsätter:

– Det hade varit roligt om man gjorde någon liknande träff inom ämnena fysik, matematik och biolog för de som är intresserade av det.