Eskil Weibull, EK21 och Charlie Palmqvist, NA21.

Elever i panelsamtal om EU

Under läsåret 2023/2024 har Holavedsgymnasiet fått förmånen att vara en av Europaparlamentets Ambassadörsskolor. Det innebär att elever och personal på olika sätt ges möjligheten att delta i den europeiska demokratin. Förra veckan var det dags för det första evenemanget, och två av skolans elever var då på plats.

Onsdagen den 13 september höll EU-kommissionens ordförare Ursula von der Leyen sitt årliga tal om läget i EU.
I samband med detta bjöd Europa Direkt Jönköpings län in sex gymnasieelever från tre närliggande skolor för att delta i ett panelsamtal. Där fick de dela med sig av sina tankar och synpunkter kring ämnet. Bland annat diskuterade de kring hur EU:s satsningar påverkar dem, samt vilka delar i talet som kändes viktiga och vad de saknade.

Från Holavedsgymnasiet deltog Charlie Palmqvist från NA21 och Eskil Weibull från EK21.

– Jag tycker att det var en intressant dag. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad, och detta var ett bra sätt att ta del av EU-politik. Nästa års val är det första då jag får rösta, vilket känns spännande och lite nervöst, säger Charlie.

Var det något som var extra intressant med Ursula von der Leyens tal?

– Hon sa många bra saker, men jag tyckte att det var väldigt intressant när hon pratade om AI. Att man måste samarbeta på EU-nivå när det gäller den frågan, säger Charlie.

Det efterföljande panelsamtalet filmades, något som skulle kunna kännas nervöst för vem som helst. Men trots att det var några kameror att hålla reda på säger Charlie att han kunde slappna av mer än han trodde på förhand.

– Vi hade lärt känna varandra lite under dagen. Det var en trevlig stämning.

Panelsamtalet i sin helhet går att se här. Länk till annan webbplats.