Maude Svensson och Hanna Arvidsson tillsammans med vinnarna i kategorin ”Mest hållbara affärsidé”, Refresh – brustabletter för personlig hygien.

Holavedsnästet uppmuntrar elever till att spåna företagsidéer

För andra året i rad har Holavedsnästet arrangerats på Holavedsgymnasiet, under ledning av lärare Ing-Marie Höglund. Syftet med upplägget är att elever på Ekonomiprogrammet redan i ÅK1 ska få arbeta med att ta fram företagsidéer – som de sedan presenterar för klassen samt en jury.

Holavedsnästet är, för andra året i rad, en del av kursen ”Företagsekonomi 1”, som eleverna läser under sitt första år på Ekonomiprogrammet.

– Syftet är att få tillämpa sina teoretiskt inhämtade kunskaper om affärsidéer, affärsplan och budgetering, som är en del i kursen. Eleverna får även träning i att arbeta i projektform och presentera slutresultatet muntligt inför en jury, säger Ing-Marie Höglund, ansvarig lärare för Holavedsnästet.

Redan tidigare i under vårterminen fick eleverna i EK22 presentera sina affärsidéer för årets jury: Maude Svensson, affärsutvecklare på Tranås United, Hanna Arvidsson, kommunikatör på Sommenbygdens Folkhögskola och Stefan Carlswärd, rektor på Holavedsgymnasiet.

Under förra veckan återvände två av jurymedlemmarna, Maude Svensson och Hanna Arvidsson, till EK22 för att dela ut priser till de två vinnarna. Dessutom bjöds hela klassen på ett fint pris som tack för väl utfört arbete.

Nedan finns motiveringarna i sin helhet, för såväl mest hållbara affärsidé som mest innovativa affärsidé.

Motivering ”Mest hållbara affärsidé”: Refresh – brustabletter för personlig hygien

Deras innovativa och hållbara koncept erbjuder miljövänliga refillalternativ och en smidig prenumerationsmodell. Med attraktiva förpackningar och starkt fokus på hållbarhet har de utvecklat den mest hållbara affärsidén som tillfredsställer den växande efterfrågan på praktiska och miljövänliga hygienprodukter.

Motivering ”Mest innovativa affärsidé”: ReUse It – en ljusstake som förvandlar överflödigt stearin till nya ljus

Deras geniala koncept minskar avfall och skapar en hållbar livscykel för ljusstakar. Med denna innovation har de inte bara visat upp en imponerande nivå av kreativitet, utan också tagit ett betydande steg mot att främja hållbarhet. Deras ljusstake kommer att revolutionera marknaden och inspirera till miljömedvetenhet.

Stort tack till alla inblandade för ännu en lyckad omgång av Holavedsnästet!

Maude Svensson och Hanna Arvidsson tillsammans med vinnarna i kategorin ”Mest innovativa affärsidé”, ReUse It – en ljusstake som förvandlar överflödigt stearin till nya ljus.

Jurymedlemmarna Maude Svensson, Tranås United, och Hanna Arvidsson, Sommenbygdens Folkhögskola, tillsammans med ansvarig lärare Ing-Marie Höglund.