Samhällselever på studieresa i Sarajevo

Under förra veckan var elever och lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet på besök i Bosnien-Herzegovina, och Holavedsgymnasiets nya partnerskola Druga Gimnazija i Sarajevo. Tillsammans besökte de platser relaterade till Balkans historia och kriget på Balkan under 1990-talet.

Veckan inleddes med workshops på skolan och guidning i Sarajevos olika muséer och religiösa byggnader. Sarajevo kallas Europas Jerusalem och centrala delarna finns många kyrkor, moskéer och synagogor. I år var det extra festligt eftersom ramadan inleddes och det var mycket folk i moskéerna och på restaurangerna.

Eleverna fick även möjlighet att besöka minnesplatsen för folkmordet i Srebrenica, där över 8000 bosnier dödades i juli 1995.

Nytt för denna resa, till skillnad från de tidigare resor som genomförts under flera år, var besöket i Titos bunker som fram till 2011 var okänd, en ytterst hemlig plats som skulle vara säker för kärnvapenanfall. Sista dagen i Sarajevo ägnades åt att åka upp med linbana till en av bergstopparna - för att se rester av den gamla OS anläggningen från 1984.

Elever och lärare från Samhällsvetenskapsprogrammet på Holavedsgymnasiet på besök i Titos bunker, Sarajevo.