BF-elever blir skidlärare för en vecka

Sedan flera år tillbaka deltar Barn- och fritidsprogrammet på Holavedsgymnasiet i svenska Skidförbundets projekt ”Alla på snö” – med syfte att inspirera fler barn till att testa på vinteridrott. Under vecka 4 deltar sammanlagt fem klasser i årskurs 4 i projektet, där elever från gymnasiet agerar skidlärare.

I Asby backe är det full fart nedför skidbackarna under hela veckan, då elever som går sitt andra år på Barn- och fritidsprogrammet håller i skidskola för elever i årskurs 4. Alla grundskolor i Tranås kommun, samt några elever från Ydre och Aneby kommun, deltar i projektet - där de får testa på att åka slalom under en dag.

– Vi har utökat spridningen lite det här året, vilket är roligt såklart, säger Cristina Persson Golander, lärare på Barn- och fritidsprogrammet.

För att på bästa sätt kunna agera skidlärare under veckan gick gymnasieeleverna en utbildning tillsammans med Skidförbundet under förra veckan. Nu är det alltså deras tur att lära ut, för att fler barn i kommunen ska få möjlighet att testa på idrotten.

– Man börjar bli lite seg i kroppen nu, det känns att man har varit här i ett par dagar. Men det är väldigt roligt samtidigt, säger Elvirah Orre, som är en av skidlärarna under veckan.

Upplägget ser likadant ut varje dag, då det är olika klasser som deltar i projektet under alla veckans dagar. Först tilldelas de hyrutrustning från Asby backe, varpå de delas upp i grupper utefter hur mycket skidor de har åkt tidigare. Sedan väntar en fullspäckad dag fylld med skidåkning på olika nivåer – allt för att alla barn som deltar ska känna att de utvecklas.

– I nybörjargruppen börjar vi med grunderna, där de får gå upp i backen och sedan ploga ner. I medelgruppen och den avancerade gruppen anpassar vi dagen lite efter vilken nivå eleverna har när de kommer hit, så det ser lite olika ut. Det viktigaste för oss är att alla har roligt och känner att de blir bättre skidåkare under dagen, säger Elvira.

Läs mer om svenska Skidförbundets projekt ”Alla på snö”. Länk till annan webbplats.