Samhällselever deltog i EU-politiskt panelsamtal

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga tal inför Europaparlamentet under onsdagen arrangerades ett panelsamtal med ungdomar från länet där innehållet i talet diskuterades. Med på plats fanns två elever från Holavedsgymnasiet för att dela sina tankar och åsikter.

Eftersom 2022 är utsett till Europaåret för ungdomar har Europa Direkt Jönköpings län bjudit in en ungdomspanel för att diskutera talet och vad de tänker om EU:s planer utifrån sin egen vardag. Arvid Andersson och Linnea Nyman läser båda två det Samhällsvetenskapliga programmet med inriktningen Samhällsvetenskap på Holavedsgymnasiet – och var två av fyra deltagare i ungdomspanelen.

– Vi fick se talet och diskutera lite utan kameror till att börja med. Sen fick vi göra om diskussionen en gång till kan man säga, men då med kamerorna på, säger Arvid Andersson.

Syftet med panelsamtalet var dels att låta ungdomar ge sin syn på innehållet i talet, är det något ämne som berör dem lite extra eller var det något ämne de tyckte saknades? Dessutom är det ett steg i att göra EU-frågor mer uppmärksammade bland ungdomar, vilket Europa Direkt Jönköpings län arbetar aktivt med.

– Det var viktiga frågor som berördes som energi- och klimatfrågan och hotet mot demokratin. Sen var det ett stort fokus på kriget i Ukraina och alla som deltog i talet var klädda i blått och gult, säger Arvid Anderson.

– EU-frågor är kanske inte det man vanligtvis diskuterar mest eller lägger mest fokus på, framför allt inte nu när det precis har varit val i Sverige. Men det var väldigt roligt att få prata om det och sätta sig in i de frågorna lite mer, fortsätter han.

Utöver Arvid och Linnéa från Holavedsgymnasiet deltog Cassandra Hosak från Finnvedens gymnasium i Värnamo och Josephine Peschel, student på Jönköping University i panelsamtalet. Jelena Trupina, utvecklare på Region Jönköpings län, ledde samtalet mellan ungdomarna.

Samtalet sändes via lokal-TV och demokratiföreningen Demos Youtubekanal för att möjliggöra för så många som möligt att ta del av det. Panelsamtalet går även att se i efterhand.

Se samtalet i sin helhet här. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Ella Alvin

Kommunikatör och ansvarig utgivare

Telefon: 0140-685 19
E-post: ella.alvin@tranas.se