De vann Holavedsnästet med sin företagsidé

Eleverna som går sitt första år på Ekonomiprogrammet har under den senaste tiden arbetat med att ta fram en företagsidé. Målsättningen för samtliga var att skapa en så hållbar idé som möjligt, som på något sätt skulle kunna bidra till att hejda klimatkrisen.

Uppgiften gick ut på att i en grupp om ett par elever ta fram en affärsidé som ligger i tiden och som kan utvecklas till något stort. Därefter skulle eleverna spela in en pitch om sitt företag samt förbereda en presentation som de senare använda för att övertyga ”drakarna” om att investera i just deras idé.

Juryn som bedömde elevernas affärsidéer bestod av tre stycken drakar, med inspiration från SVT:s program Draknästet. Varje grupp fick cirka åtta minuter på sig att presentera sin idé för drakarna och övertyga dem om att investera i just deras företag. En av jurymedlemmarna var Dina Eminovic, affärsutvecklare på Tranås United. Efter att ha blivit glatt överraskad av eleverna engagemang i uppgiften besökte Dina återigen Holavedsgymnasiet under onsdagen för att presentera vinnarna från tävlingen. Den vinnande gruppen vann ett presentkort, men fick utöver det höra fina ord från Dina.

– Den vinnande affärsidén tycker jag har stor potential att bli till verklighet med en gång och jag är övertygad om att det hade fungerat i en stad som Tranås, sa Dina innan hon presenterade vinnarna.

Den vinnande gruppen, bestående av Saga Fritz, Rebecka Molin och Marwa Karimi, presenterade företagsidén Flexible Working – en tjänst där man kan hyra kontorsmöbler för ett fast månadspris som en prenumerationstjänst.

– Vi tänkte nog framför allt att det hade passat nu efter pandemin, eftersom fler jobbar hemifrån och många jobb har blivit mer digitala och flexibla, säger Rebecka.

På frågan om hur de fick idén till just det här företaget svarar tjejerna att de började med att Googla för att hitta inspiration.

– Det stod väldigt still hos oss allihopa i början, så det tog ett tag. Men när vi väl kom igång så kände vi ändå att det va en bra grej, Rebecka.

Rebecka, Malwa och Saga går alla tre sitt första år på Ekonomiprogrammet. Uppgiftens upplägg med att göra en affärsplan, uppskatta en budget, göra en insäljnande pitch och presentera idén var därför helt ny för dem allihopa.

– Det va ju såklart svårt till viss del, men också väldigt roligt när man väl kom igång, säger Malwa.

Kontakt

Ella Alvin

Kommunikatör och ansvarig utgivare

Telefon: 0140-685 19
E-post: ella.alvin@tranas.se