Tranås kommun

With eyes cast upwards - Gabriella Loeb

St. Teresa on ecstacy (2014), 55 x 180 cm, semitransparent silikon, aluminium, detalj

 

Sommarutställning i Tranås stadshus

15 juni – 25 augusti 2018

Vernissage fredag 15 juni kl. 17.00-19.00

 

Under sommaren visar konstnären Gabriella Loeb, född 1985 i Miami, Florida, sina skulpturala verk i Tranås stadshus. Loeb har studerat på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och även modedesign på Fashion Institute of Technology i New York.

Loeb förmedlar det extatiska i sina spetsiga, transparenta polyesterformer och flytande textilskulpturer. Genom repetition använder hon knutar, galler, spjut och veck som byggstenar för att skapa form. Hennes skulpturer är gjorda av ett brett utbud av material som varierar från textil, glasfiber till silikon och metall.

Skulpturerna fascinerar i sina böljande formationer som minner om känslor och kroppsliga rörelser. Skulpturen "One who once was" från 2014 har hon skapat med hjälp av toile, ett tunt bommullstyg, som hon har plisserat i små veck, sytt ihop och sedan format till en fast form med hjälp av harts och vit färg. Rörelsen som hon har lyckats frammana är en blandning av graciösitet och konvulsion. En motstridig känsla som återkommer i hennes verk och skapandeprocess.

Det samlade temat för utställningen är just känslan av anspänning blandad med hänförelse. Titeln ramar in verken i sina olika medier och anspelar på temat extas. "With eyes cast upwards” eller på svenska ”Med himlande ögon” är ett sätt att förhålla sig eller reagera på någonting – en attityd och det ansiktsuttryck man gör när man är exalterad, drömmer eller är vansinnig. En attityd som för tankarna till ”Heroin chic”. En modestil som blev populär på 90-talet och som än idag är mycket framträdande inom modevärlden och dess många catwalks. Det är ett utseende som kopplar samman den svältande kroppen med överdriven utsmyckning – även detta en typisk representation för vanitasbilder i barockmålning.

Loebs verk ”St. Theresa on Ecstasy” hänvisar till skulpturen ”Den heliga Teresas extas” av konstnären Giovanni Lorenzo Bernini (*1647– †1652) som levde under Barocken. Skulpturen är en av Berninis mest kända och föreställer en scen där en ängel genomborrar helgonet Teresas hjärta med sin gudomliga kärlekspil för att sedan dra ut den igen. Temat religiös extas förekom under den här tiden ofta inom konsten.

Extasen har beskrivits som att ha vissa fysiska egenskaper; ljus, genomskinlighet, levitation, rörelse och piercing. Jag ser det som en slags gudomlig erotik, en utanför kroppen-upplevelse och ett tillstånd som pekar på något större än en själv och utan fysisk form. Det är de här formerna som jag är ute efter när jag arbetar med mina skulpturer, säger Loeb.

Kontakt

Kultur & Fritid

Storgatan 54
573 82 Tranås
Tfn: 0140-681 00

Öppettider & entré

Måndag - fredag kl. 07.30-16.30
Lördag 25/8 kl. 10.00-16.00

Fri entré

With eyes cast upwards, Tranås stadshus.

 

One who once was (2014), 154 x 165 x 94 cm, toile, harts, akryl, metall

Senast ändrad:  2020-03-25

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR