Tranås kommun

ECCE HOMO- Elisabeth Ohlson Wallin

"Nattvarden" från utställningen ECCE HOMO av Elisabeth Ohlson Wallin.


Tranås stadshus

13 oktober - 16 november

 

Ecce Homo's sista visning

Ecce Homo, den omtalade fotoutställningen av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, har sedan sin första vernissage i Stockholm 1998 orsakat debatt och engagerat sina besökare. Utställningen med de tolv bilderna på Jesus omgiven av HBTQ-personer väckte redan från början reaktioner; aldrig tidigare hade Jesus gestaltats på detta sätt.

Bakgrunden till utställningen var Ohlson Wallins önskan om upprättelse för de av hennes vänner som under 80- och 90- talen gick bort i sjukdomen AIDS. Inom kyrkans värld fanns vid tidpunkten präster som menade att sjukdomen var exempel på Guds straff.

Elisabeth Ohlson Wallin, uppvuxen i ett kristet hem, ville med sina bilder tolka om sin barndoms söndagsskoleplanscher till bilder som hon och hennes HBTQ-vänner kunde identifiera sig med.

Ecce Homo har ända sedan premiären minst sagt engagerat sina besökare. Hot och andra påtryckningar har under åren förekommit; mot konstnären såväl som mot besökare och mot utställningen som sådan, men de positiva reaktionerna har sammantaget övervägt de negativa.

Idag, 20 år sedan första vernissagen, fortsätter Ecce Homo att engagera, och utställningen slutar aldrig att vara aktuell. Fram till den 16 november har du möjlighet att se den i Tranås stadshus, det blir också sista gången konstnären visar utställningen.

Varmt välkommen att besöka, beskåda och engageras.

Kontakt

Kultur & Fritid

Storgatan 54
573 82 Tranås
Tfn: 0140-681 00

Öppettider & entré

13 oktober-16 november

 

Utställningen kan besökas:

Måndag - fredag
kl. 07:30-16:30

Fri entré.

VÄLKOMMEN!

Senast ändrad:  2020-03-25

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR