Patrik och hans personliga assistent Elin går till gymmet flera gånger i veckan.

Personlig assistent – en hjälte i vardagen

Hur är det egentligen att jobba som personlig assistent till någon? Vi träffade Patrik och hans personliga assistent Elin för att få en inblick i deras vardag.

Vi har bestämt träff på ett gym i stan och när vi ses är både Patrik och Elin träningsklädda och i full fart med att göra olika övningar på träningsmaskinerna. Vi slår oss ner i några fåtöljer lite längre in i gymmet för en pratstund.

- Jag och Elin går hit två gånger i veckan och det brukar oftast bli en gång på helgen också med min andra assistent. På grund av min sjukdom har jag begränsad rörlighet i kroppen och svårt med andningen. När jag tränar och stärker min kropp mår jag bättre, förklarar Patrik.

Första gången som Elin och Patrik kom i kontakt med varandra var 2016.

- Jag jobbade som personlig assistent för en annan brukare när Patrik frågade om jag kunde tänka mig att jobba med honom. Jag kände att vi klickade väldigt bra. Vi hade liknande humor och värderingar och var i ungefär samma ålder, så jag tackade ja och nu har vi jobbat med varandra till och från i sju år, berättar Elin.

För Elin var det intresset att jobba med människor och att hjälpa andra som ledde henne in på yrket som personlig assistent. Till hösten är tanken att hon ska fördjupa sig inom funktionshindersomsorgen och läsa en utbildning till stödpedagog.

- Att jobba som personlig assistent är både roligt och givande. Det känns bra att göra skillnad och hjälpa personer med olika funktionsvariationer att få en fungerande vardag, berättar Elin.

Det märks att Elin och Patrik trivs att jobba med varandra. Det skojas och skrattas om vartannat. Patrik berättar om sitt stora intresse för musik, att han dj:ar och mixar låtar av olika genre till spellistor. Några av dessa spelas upp i ett radioprogram en gång i veckan. Han berättar också om sina tatueringar och att han har lagt över 180 timmar på dem.

- Snart har Elin en tatuering också, skrattar Patrik.

När vi frågar vilka egenskaper som är viktiga hos en personlig assistent svarar Patrik:

- Att var förstående, inkännande och empatisk är egenskaper som jag tycker är viktiga hos dem som jobbar med mig. Det är också bra om de är motiverande och positiva. Ibland behöver jag lite peppning för jag klarar oftast mer än jag tror.

Vill du göra skillnad för någon i sommar?

Har du de rätta egenskaperna och är nyfiken på att jobba som personlig assistent? Vi söker just nu vikarier inför sommaren med stor chans till förlängning i höst.

Mer information om hur det är att jobba som vikarie i Tranås kommun

Ansök via Vikariebanken Länk till annan webbplats.

Patrik och hans personliga assistens Elin tränar på varsin träningscykel. De ler och tittar in i kameran.

Uppvärmning i cykelmaskinerna innan träningen börjar.

Patrik får hjälp upp ur en träningsmaskin av sin personliga assistent Elin.

Med en stöttande hand från Elin kan Patrik tag sig vidare till nästa träningsmaskin.