Världsvattendagen

Onsdagen den 22 mars är det Världsvattendagen. Förenta Nationerna instiftade denna dagen år 1992 för att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och för att verka för ett hållbart hanterande av färskvatten. Årets tema är Påskynda omställningen - för att snabbare lösa den globala vatten- och sanitetskrisen.

Det finns flera ställen i världen där människor, skolor, företag, vårdcentraler, gårdar och fabriker inte har den säkra tillgången vatten och sanitet som de behöver. Där det inte finns en bra tillgång till säkert och rent vatten är det oftast kvinnornas och flickornas jobb att hämta vatten. De behöver då gå långa sträckor för att stå i en lång kö och hämta vatten som de sedan behöver bära hem. Dessa turer för att hämta vatten gör att kvinnorna inte har tid att arbete och försörja sig, medan flickorna missar skolan och chans till utbildning. Att kunna sköta familjens hygien är också ett problem när det krävs mycket mer arbete för att få hem vatten att tvätta sig med. Vattnet som de hämtar kan sedan även göra familjen sjuka för att det inte är rent.

I Tranås kommun och i Sverige överlag, har vi det bra med en bra tillgång till rent vatten och sanitetslösningar. En person i Sverige använder cirka 140 liter vatten på ett dygn medan andra länder i Europa klarar de sig på cirka 100 liter per dygn. Vi behöver bli bättre på att använda det bra vattnet vi har på ett mer hållbart sätt och vi behöver göra det tillsammans.

En dag i skogen bröt en brand ut. Alla djuren sprang för sina liv.
De stod vid kanten av elden och tittade på lågorna i skräck och sorg.
Ovanför deras huvuden flög en kolibri fram och tillbaka till elden, om och om igen. De större djuren frågade kolibrien vad hon gjorde.
”Jag flyger till sjön för att hämta vatten för att hjälpa till att släcka branden.”
Djuren skrattade åt henne och sa: ”Du kan inte släcka den här elden!”
Kolibrien svarade: ”Jag gör vad jag kan.”

Berättelsen ovan kommer från Quechua-folket i Peru och illustrerar den inställning som vi behöver ha till vatten för att tillsammans kunna lyckas lösa vatten- och sanitetskrisen. Det kanske känns som att du inte gör mycket alls när du försöker spara vatten. Men bara genom att exempelvis stänga av kranen när du borstar tänderna gör stor skillnad. Det gäller att försöka vara den förändring som man själv vill se i världen och göra vad man kan, även om man bara är en liten kolibri som kan få med sig några få droppar vatten i taget.

Läs mer om Världsvattendagen på World Water Days webbplats. Länk till annan webbplats.