Klimatrådet släpper koldioxidbudget för kommunen

Värnamo, Gislaved och Tranås kommuner har tagit fram varsin koldioxidbudget i ett gemensamt projekt med Klimatrådet.

Som en del av åtgärdsarbetet i länets klimat- och energistrategi har Klimatrådet tillsammans med Tranås, Gislaveds och Värnamo i ett pilotprojekt tagit fram varsin koldioxidbudget. En koldioxidbudget visar både vilka utsläppsutrymmen kommunerna har och vilka utsläppsminskningar som behöver göras för att nå Parisavtalet. Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län och ordförande i Klimatrådet har varit en del av arbetet med att ta fram koldioxidbudgeten.

– En koldioxidbudget är ett hjälpmedel och ger kommunerna en indikation på vad som behöver göras för att klimatsatsningarna ska bli så hållbara som möjligt, säger Helena Jonsson, landshövding på i Jönköpings län och ordförande i Klimatrådet.

Idag den 18 oktober, under Klimatveckan, publiceras budgeterna på respektive kommuns webbplats och för att visualisera kommunernas koldioxidbudget används Klimatsekretariatets verktyg Climate Visualizer.

– Det ska bli intressant att se vad pilotkommunerna kommer fram till i sina utvärderingar, fortsätter Helena Jonsson.

Koldioxidbudgetarna visar tydligt vilka utmaningar samhället står inför när det handlar om att uppnå Parisavtalet och hålla temperaturökningen under 2 grader.

Effektivt verktyg

Kommunstyrelseordförande i Tranås, Mats Holmstedt, anser att koldioxidbudgeten är ett bra verktyg för att kunna gå vidare med handlingsplaner och göra prioriteringar.

– Tranås har redan börjat använda verktyget för diskussioner med kommunens största företag.

Klimatsmart plusenergilän 2045

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Jönköpings län har en vision om att bli ett Klimatsmart plusenergilän 2045. Som plusenergilän är vi självförsörjande på förnybar energi och bidrar genom ett överskott till energiomställningen.

Länets klimat- och energistrategi visar en gemensam inriktning för klimat- och energiarbetet i den offentliga sektorn, i näringslivet och i civilsamhället. Den innehåller två åtgärdsprogram som dels handlar om minskning av klimatpåverkan, dels om anpassning till ett förändrat klimat.

Klimatrådet

Klimatrådet är en samverkanplattform med aktörer från privata och ideella organisationer, företag, myndigheter och kommuner i Jönköpings län. Med engagemang och påverkansmöjligheter driver Klimatrådet utvecklingen inom klimat- och energiarbetet i länet.

Läs mer om Tranås kommuns koldioxidbudget

Kontaktpersoner

Tranås kommun
Annsofie Sarenäs, miljöstrateg Tranås kommun, annsofie.sarenas@tranas.se

Länsstyrelsen i Jönköpings län
Moa Lindvert, moa.lindvert@lansstyrelsen.se