Ett rött bowlingklot far mot kameran. I bakgrunden finns tre personer, varav en sitter i rullstol.

FUB Tranås vill ge sina medlemmar en lustfylld och aktiv fritid

Fredrik Sjöberg står redo med mikrofonen. Han har valt ut sin favoritlåt och tar snart ton. I natt är jag din ljuder ur högtalarna och Fredrik ser nöjd ut. FUB Tranås cafékväll med karaoke har börjat.

Cafékvällarna brukar vara populära och idag har ett tjugotal personer slutit upp i Lövstakyrkan. Det fikas och pratas och en och annan vågar sig på att ta upp en låt.

Skapar sociala sammanhang

FUB är en ideell förening som arbetar för att barn, unga och vuxna med intellektuell funktions­nedsättning ska kunna leva ett gott liv. Lokalföreningen i Tranås arrangerar en rad aktiviteter under året för sina medlemmar och deras familjer, såsom bowlingkvällar, ridning, tipspromenader och fester.

– Vi vill att våra medlemmar ska kunna leva sina liv utifrån egna förutsättningar och drömmar. Att ha ett socialt sammanhang och träffa andra är oerhört viktigt, berättar Bo Silén som är ordförande för FUB Tranås.

Det ska finnas något för alla

– Det är lätt att dessa personer blir sittandes på sitt boende så vi försöker aktivera genom rörelse. Men det handlar också om att utbilda i vardagsnära frågor för att lära sig ta ansvar. Föreningen har exempelvis utbildat i säkerhetsfrågor och hur man röstar i ett val.

– Vi försöker att göra något för alla. Såväl den med en lätt funktions­nedsättning som den med grav utvecklings­störning ska hitta en aktivitet hos oss.

Samarbetet med Tranås kommun är viktigt, betonar Bo Silén och han ser föreningens arbete som ett viktigt komplement till de insatser som görs inom kommunens LSS-verksamhet.

Vill bli fler i föreningen

Idag har föreningen runt 120 medlemmar, men Bo Silén hoppas på att kunna nå ut till fler och engagera yngre medlemmar. I vintras var detta en förening i kris där han var ensam kvar i styrelsen, men efter ett upprop är nu styrelse­platserna tillsatta med flera nya personer på plats med energi och idéer för framtiden.

Det råder inget tvivel om att deltagarna på cafékvällen har roligt. En efter en väljer ut sin favoritlåt och sjunger med efter egen förmåga. Fredrik Sjöberg, som är med i bandet MB Rockers, är nöjd med sitt låtval:
– Nanne Grönvall är min idol. Jag har sjungit tillsammans med henne på Finlandsbåten en gång.

Om FUB

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med en funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv. Medlemmarna är personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga, liksom andra som delar föreningens grundsyn.

FUB Tranås är den lokala föreningen i Tranås. Följ dem på Facebook för att se vad som händer inom föreningen just nu.

FUB Tranås på Facebook Länk till annan webbplats.