Stäng sök
Tranås logotyp
En lärare och en elev som ler in i kameran.

Att studera på VUX

Här hittar du information om hur det är att läsa en vuxenutbildning och vilka villkor som gäller.

Vem får studera?

Från och med 1 juli det år du fyller 20 år och är folkbokförd i Tranås kan du ansöka till Komvux. Är du folkbokförd i en annan kommun och vill studera i Tranås måste du kontakta din hemkommun.

Kostar det något?

Undervisningen på vuxenutbildningen är kostnadsfri. Som studerande måste du dock själv köpa kurslitteratur och skrivmaterial. Utbildning inom vuxenutbildningen är studiemedelsberättigande. Du söker studiemedel hos Centrala studiemedelsnämnden (CSN).

Kursplaner och studietakt

Lärarna ger dig verktygen, men det är du som äger din utbildning. Det innebär att du ansvarar för ditt lärande. Vuxenutbildningen följer samma läroplan och kursplaner som grund- och gymnasieskolan. Studietakten och antalet ämnen du vill kombinera bestämmer du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare genom att upprätta en individuell studieplan.

Det är viktigt att du följer planeringen. I många kurser har du ingen grupp som bestämmer studietakten. Du har därför ett stort eget ansvar att följa din planering. Om den ändå måste ändras, till exempel genom att du vill förlänga kursen, ska du prata med din lärare och även med studie- och yrkesvägledaren. Ändringar eller avbrott kan innebära förändringar i studiemedel från CSN. Ett studieavbrott kan innebära att du kan få problem att få studiemedel när du senare vill fortsätta studierna. Kontakta CSN och ta reda på vad som gäller för just dig.

Distansstudier

Vi har avtal med utbildningsföretaget Exlearn som utför en del av våra webbaserade kurser som vi själva inte erbjuder. Distansstudier innebär en stor flexibilitet och valmöjlighet för dig som elev, men ställer samtidigt krav på en god självdisciplin och en förmåga att genomföra en studieplanering utifrån dina egna förutsättningar.

Fyll i formuläret nedan för att beställa ditt betyg.

Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter

Det är en rättighet att gå utbildningar inom kommunal vuxenutbildning (komvux) för att bli behörig till högskola eller yrkeshögskola.

Rätten omfattar utbildningar inom komvux på gymnasial nivå för att uppnå:

  • grundläggande behörighet till högskoleutbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare
  • en eller flera särskilda behörigheter till högskoleutbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare
  • grundläggande behörighet till yrkeshögskola
  • en eller flera särskilda kunskaper för utbildning på yrkeshögskola.

Det är möjligt att läsa in en eller flera behörigheter och/eller särskilda kunskaper, dock endast en i taget. Grundläggande behörighet till högre studier krävs innan det är möjligt att läsa in en särskild behörighet - har du några frågor kring detta är du välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Du som är skriven i Tranås och läser på universitet eller högskola har möjlighet att göra tentamen hos oss. Du ansöker om det både vid ditt lärosäte och hos oss på Vux Tranås.

Boka tid för tentamen

Boka tid för tentamen genom att maila till ulrik.bjork@tranas.se minst två veckor innan du vill skriva provet. Meddela även ditt universitet/högskola eller din utbildningssamordnare. I ditt mail till oss anger du:

  • fullständigt namn
  • kontaktuppgifter
  • personnummer
  • folkbokföringskommun
  • datum och tid för tentamen
  • utbildning och lärosäte.

Vi skickar en bekräftelse på ditt önskade skrivdatum om vi har möjlighet att ta emot dig. Tänk på att vi bara har öppet för tentamen under ordinarie kontorstid.

Avboka om du får förhinder

Kan du inte genomföra bokad tenta ska du meddela oss på Vux Tranås senast 24 timmar innan planerad start. Annars får du betala 500 kronor i avgift eftersom vi bokat in tentamensvakt.

Kostnad

När vi har bekräftat din bokning betalar du en avgift på 500 kronor via Swish. Vid avbokning betalar vi inte tillbaka avgiften. Betalningsinstruktioner kommer med bekräftelsen.

Om du uteblir från anmäld tentamen utan att meddela oss kommer vi att debitera 500 kronor i avgift. Du kan dessutom bli nekad att göra fler tentamen hos oss.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare Vux Tranås

Gymnasiekurser, grundläggande kurser, yrkesutbildningar
Per Halldin
E-post: per.halldin@tranas.se
Telefon: 0140-688 71

Telefontid
Tisdagar: 10.00–11.30
Torsdagar: 13.00–14.30

Sfi
Pia Samuelsson
E-post: pia.samuelsson@tranas.se
Telefon: 0140-684 49

Telefontid
Måndagar: 13.00–14.30
Onsdagar: 10.00–11.30

Senast publicerad: