Spinkarps gård ligger i en dalgång vid sjön Loren, mellan Tranås och Gränna.

”Vi värnar om landsbygden och naturens storhet”

Mitt ute i skogen mellan Tranås och Gränna ligger Spinkarps gård. Här driver makarna Ann-Marie och Yngve Bengtsson Spinkarp gård och spa tillsammans med dottern Kristin Hedberg och tar emot gäster från när och fjärran.

Det första man slås av när man kommer till Spinkarp är lugnet. Och hur vacker platsen är, belägen i en dalgång med skog och betesmarker runt omkring, vid sjön Loren. Det är just lugnet som gör Spinkarp populärt bland gästerna.

– Vi vill kunna erbjuda en lugn plats där våra gäster bara får vara. Vi har märkt att våra gäster gärna umgås med varandra utan att göra en massa saker, säger Ann-Marie.

Det unika för Spinkarp är småskaligheten. Gården tar emot ett sällskap åt gången som får rå om sig själva.

– På de flesta spaanläggningar är det många olika sällskap tillsammans i bastu och pooler. Här kan ett gäng vänner umgås ostört och gå ner till sjön eller gå i skogen i morgonrocken utan att behöva möta någon annan än de man själv valt att njuta spa med, säger Kristin.

Två kvinnor i vita skjortor står i ett ombonat rum. 

Kristin Heberg och Ann-Marie Bengtsson i Spinkarps spaavdelning.

Skogsbruk och byggnadsvård

I slutet av 1970-talet fick Yngve se en annons med gården till salu i tidningen Land. Då bodde han med familjen i Jämtland, men eftersom han har sina rötter i Ödeshög, kände han väl till var gården låg och bestämde sig för att lägga ett bud. På den tiden var det inte möjligt för privatpersoner att köpa en skogsfastighet berättar Yngve, men eftersom han var verksam inom skogsbranschen och hade den erfarenhet som krävdes, fick han så småningom köpa gården. Och det är skogsbruket som är basen i verksamheten.

– När vi flyttade hit 1984 började vi bruka skogen. Jag förvärvade ett företag som har skött skogen i alla år och fram till och med förra året hade jag anställda.

Gården består av flera olika byggnader, alla väl bevarade med sin egen historia. Att Yngve har ett stort intresse för byggnadsvård är tydligt. Det visar sig nämligen att flera av husen är flyttade från andra platser och idag fungerar som gårdsmuseum.

– Jag tycker om att ta hand om gamla hus, så jag har monterat ner hus, fraktat hit dem och monterat upp dem för att skapa en unik miljö här.

Värmetäcke gav en idé

När Ann-Marie för mer än 20 år sedan var på ett spa i Stockholm och testade en kroppsinpackning i ett värmetäcke, föddes idén om att själv starta en spaverksamhet hemma på gården. Hon jobbade då på bank och startade verksamheten i liten skala, utbildade sig till spaterapeut och började så småningom ägna sig åt verksamheten på heltid. Nu erbjuds olika kroppsbehandlingar med bland annat lerinpackningar och aromaoljor. Här finns även bastu, spabad och möjlighet att göra sin egen sparitual.

– Vi har många kompisgäng som kommer hit år efter år för en spadag. Många väljer att sova över i något av våra hus, berättar Ann-Marie.

Att måna om landsbygden och den biologiska mångfalden är en ledstjärna för familjen. Verksamheten följer årstidernas växlingar — på sommaren kommer många gäster för att bo över, fiska kräftor och vara i naturen. Höst och vinter är det jakt och spa, men även vandring som gäller. Gästerna kommer från hela Sverige samt från Danmark, Norge och Tyskland.

Genom åren har familjen anordnat en mängd olika sorters aktiviteter, allt från bröllop och företagsevent till skogsvandringar. Beslutet att hålla verksamheten i liten skala står dock fast och man samarbetar med lokala företag för catering och annan service.

– Vi skulle kunna arbeta hur mycket som helst, det är väl ett av småföretagarens dilemman. Men för oss är det viktigt att vårda vår egen och andras energi, säger Kristin.

Flerfamiljsboende på Vänsternäs

Förutom att jobba tillsammans med sina föräldrar på Spinkarp, driver Kristin tillsammans med sin man en verksamhet på gården i Vänsternäs. Dit flyttade familjen för nio år sedan efter att ha bott i Sälen och Åre i många år. Kristin ser lycklig ut när hon pratar om platsen:

– Vi blev helt betagna av platsen. Det kändes som tiden stannade när vi kom dit. Här är vi omgivna av sjö, urskog, ekhagar och lugnet. Vi brukar säga att luften är fri här.

Med djur, jord- och skogsbruk, sjö och mäktig natur inpå knuten erbjuder familjen boende med lantgårdstema och har gäster hela somrarna och även under helger övriga året. På gården finns höns, får, hästar, bisamhällen och katter. Eftersom gården ligger mitt på Holavedsleden är även en del av gästerna vandrare som vill övernatta utmed leden som går mellan Tranås och Gränna.

– Vi vill kunna erbjuda barn och vuxna en lugn miljö där man får vara tillsammans med djur och natur. De som vi bokar in är barnfamiljer och familjer i olika generationer som vill ha utrymme, lantliv och närhet till naturen.

Ängatallen från Gustav Vasas tid

På gårdsplanen ligger en enorm tallstam som fått ett skyddande tak. Det är Ängatallen som har sin alldeles egna historia. Yngve berättar att tallen stod utmed den gamla kyrkvägen mot Linderås. En natt på 1990-talet blåste den ner och blev liggandes i diket. Ett tiotal år senare fick Yngve ett samtal från Naturvårdsverket som undrade om den gamla tallen stod kvar på gårdens marker.

– Det visade sig att tallen fanns omskriven och hade sina rötter ända från Gustav Vasas tid! Jag fick lov att forsla hem det som gick att rädda av stammen och bygga ett tak till den 500 år gamla tallen.

En medelåldersman står bredvid en del av en gammal trädstam, som ligger under ett rödmålat tak.

Yngve Bengtsson visar upp den 500 år gamla Ängatallen.