Tranås kommun

Gröna påsen - insamling av matavfall

I Tranås kommun samlar vi in matavfall med gröna påsen. Här på sidan samlar vi svaren på de vanligaste frågorna. Här finns även informationsmaterial som du kan skriva ut. 

Så fungerar Gröna påsen

Du sorterar ditt matavfall i den gröna plastpåsen som du får av kommunen. Påsen knyts med dubbelknut och läggs i ditt vanliga avfallskärl, tillsammans med påsen för brännbart som också ska vara väl tillknuten. När sopbilen hämtar ditt avfall transporteras det till sorteringsanläggningen i Linköping där de gröna påsarna sorteras ut och går vidare till en biogasanläggning. Ditt matavfall blir sedan till biogas som används till fordonsbränsle. Restprodukten blir biogödsel som återförs till åkermark. På så sätt bidrar din insamling till fler fossilfria resor och mindre användning av konstgödsel.

Före biogasanläggningen avskiljs de gröna plastpåsarna från matavfallet och förbränns på en kraftvärmeanläggning. Energin blir till fjärrvärme och el.

Slut på påsar? Såhär gör du:

  • Du som äger villa eller fritidshus - Knyt en grön påse på handtaget till soptunnan. Nästa gång sopåkaren tömmer tunnan så lämnar han en ny rulle.
  • Du ingår i avfallskrets - Knyt en grön påse på hantag till soptunna. Sopåkaren delar ut en rulle per knuten påse. Men ni kan också utse någon i kretsen som hämtar en hel kartong med rullar på återvinningscentralen
  • Du bor i lägenhet - Kontakta fastighetsägaren, fastighetsägare har ansvar att dela ut påsar till sina boende.
  • Du har en verksamhet där renhållning ingår i hyran - kontakta fastighetsägaren.
  • Om du är fastighetsägare - Hämta nya påsar på återvinningscentralen i Norraby.
  • Om du har en verksamhets med eget renhållningsbolag - Hämta nya påsar på återvinningscentralen i Norraby.

Nyinflyttad och saknar startkit?

Startkit finns att hämta på Tranås direkt eller på återvinningscentralen vid Norraby.

Behöver du gröna säckar?

Verksamheter och fastighetsägare kan hämta gröna 70-liters säckar på återvinningscentralen vid Norraby. Enstaka rullar kan även hämtas på Tranås direkt. Säckarna får fyllas med max 10 kg matavfall. För säckar med brännbart som går till sortering gäller att de får vara max 120 liter stora och fyllas med max 10 kg. Blir de tyngre eller större ställer de till problem i sorteringen.

Frågor & svar om Gröna påsen

Kan jag fortsätta att kompostera?

Ja, du kan fortsätta att kompostera och använda näringsämnena i din egen trädgård. Men lämnar du ditt matavfall i den gröna påsen så kan även biogas utvinnas. Har du förlängt hämtningsintervall så får du ett startkit, men för att kunna använda den gröna påsen måste du gå över till varannan veckas tömning av ditt avfallskärl. Hör av dig till oss i sådana fall. Alla kökskomposter ska anmälas till bygg- och miljöförvaltningen.

Varför är det inte lock till påshållaren?

Tranås kommun delar ut korgar för gröna påsen utan lock, detta för att minska uppkomst av lukt och för att vatten ska avdunsta. Skulle lukt-och flugproblem ändå uppstå, byt påsen lite oftare. Du kan självklart skaffa dig en egen påshållare i valfritt utförande.

Hur får jag nya påsar?

Bor du i villa eller fritidshus knyter du en tom påse på din soptunna, då lägger sopåkaren en rulle nya påsar på tunnan nästa gång det är dags för tömning. Glöm inte att ta bort påsen från tunnan. Bor du i lägenhet hör med din fastighetsägare var utlämning av påsar sker i ditt hus. Alla fastighetsägare, verksamheter och privatpersoner kan alltid hämta påsar på Återvinningscentralen vid Norraby.

Får man slänga papper i gröna påsen?

Vi uppmanar inte till att slänga torrt papper i gröna påsen. Men har man kladdigt papper som använts vid matlagning, måltid eller för att torka ur vasken med går det självklart bra att lägga det i gröna påsen. Då innehåller det värdefull energi.

Går det att använda påsar med en annan grön nyans till matavfall?

Matavfall ska bara läggas i gröna påsar som tillhandahålls av kommunen. Brännbart ska läggas i påsar med vilken färg som helst utom grön. Har du en grön påse som har en annan nyans än den kommunala gröna påsen kan du lägga brännbart i den men undvik allra helst att alls använda den till sopor.

Varför ser påsen ut som den gör?

Den gröna påsen är mindre än vanliga soppåsar och har annorlunda handtag. På så sätt minskar risken att påsen användas till annat än matavfall.

Finns det större/mindre påsar?

Det finns bara en storlek på de gröna påsarna som delas ut till hushållen. Verksamheter som exempelvis restaurangkök, kan hämta ut 70-liters säckar på återvinningscentralen.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR