I Tranås kommun samlar vi in matavfall med gröna påsen. Här på sidan samlar vi svaren på de vanligaste frågorna. Här finns även informationsmaterial som du kan skriva ut.
Du sorterar ditt matavfall i den gröna plastpåsen som du får av kommunen. Påsen knyts med dubbelknut och läggs i ditt vanliga avfallskärl, tillsammans med påsen för brännbart som också ska vara väl tillknuten. När sopbilen hämtar ditt avfall transporteras det till sorteringsanläggningen i Linköping där de gröna påsarna sorteras ut och går vidare till en biogasanläggning. Ditt matavfall blir sedan till biogas som används till fordonsbränsle. Restprodukten blir biogödsel som återförs till åkermark. På så sätt bidrar din insamling till fler fossilfria resor och mindre användning av konstgödsel.
Före biogasanläggningen avskiljs de gröna plastpåsarna från matavfallet och förbränns på en kraftvärmeanläggning. Energin blir till fjärrvärme och el.
Startkit finns att hämta på Tranås direkt eller på återvinningscentralen vid Norraby.
Verksamheter och fastighetsägare kan hämta gröna 70-liters säckar på återvinningscentralen vid Norraby. Enstaka rullar kan även hämtas på Tranås direkt. Säckarna får fyllas med max 10 kg matavfall. För säckar med brännbart som går till sortering gäller att de får vara max 120 liter stora och fyllas med max 10 kg. Blir de tyngre eller större ställer de till problem i sorteringen.
Ja, du kan fortsätta att kompostera och använda näringsämnena i din egen trädgård. Men lämnar du ditt matavfall i den gröna påsen så kan även biogas utvinnas. Har du förlängt hämtningsintervall så får du ett startkit, men för att kunna använda den gröna påsen måste du gå över till varannan veckas tömning av ditt avfallskärl. Hör av dig till oss i sådana fall. Alla kökskomposter ska anmälas till bygg- och miljöförvaltningen.
Tranås kommun delar ut korgar för gröna påsen utan lock, detta för att minska uppkomst av lukt och för att vatten ska avdunsta. Skulle lukt-och flugproblem ändå uppstå, byt påsen lite oftare. Du kan självklart skaffa dig en egen påshållare i valfritt utförande.
Bor du i villa eller fritidshus knyter du en tom påse på din soptunna, då lägger sopåkaren en rulle nya påsar på tunnan nästa gång det är dags för tömning. Glöm inte att ta bort påsen från tunnan. Bor du i lägenhet hör med din fastighetsägare var utlämning av påsar sker i ditt hus. Alla fastighetsägare, verksamheter och privatpersoner kan alltid hämta påsar på Återvinningscentralen vid Norraby.
Vi uppmanar inte till att slänga torrt papper i gröna påsen. Men har man kladdigt papper som använts vid matlagning, måltid eller för att torka ur vasken med går det självklart bra att lägga det i gröna påsen. Då innehåller det värdefull energi.
Matavfall ska bara läggas i gröna påsar som tillhandahålls av kommunen. Brännbart ska läggas i påsar med vilken färg som helst utom grön. Har du en grön påse som har en annan nyans än den kommunala gröna påsen kan du lägga brännbart i den men undvik allra helst att alls använda den till sopor.
Den gröna påsen är mindre än vanliga soppåsar och har annorlunda handtag. På så sätt minskar risken att påsen användas till annat än matavfall.
Det finns bara en storlek på de gröna påsarna som delas ut till hushållen. Verksamheter som exempelvis restaurangkök, kan hämta ut 70-liters säckar på återvinningscentralen.
Kontakt
Storgatan 22
Tfn: 0140-687 90
Relaterade sidor
Senast ändrad: 2020-08-06
Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.se • Cookies • GDPR