Alla invånare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Förbered dig för att klara vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Vid en kris måste samhällets resurser först gå till de mest nödställda. Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra.
Elen slås ut. Viktiga transporter kommer inte fram. Tågen stannar. Flygen kan inte lyfta. En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Ett förändrat klimat kan göra att översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på vissa livsmedel. Störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:
Ingen vet när samhället kan återgå till det normala igen. Ansvaret för att vi ska kunna leva i fred och frihet delas av oss alla. Tänk igenom hur du och personer i din närhet kan klara en situation när samhällets normala service och tjänster inte fungerar som vanligt.
Långvariga elavbrott, störningar i transportsystemet eller ett internethaveri. Även om samhällskriser är ovanliga så kan följderna bli så allvarliga att det är bra att tänka efter vad just du kan göra för att vara lite mer förberedd. Människor i din omgivning är din viktigaste tillgång vid en samhällskris. Att hjälpa till och hjälpas åt är själva förutsättningen. Många människor kommer att behöva extra hjälp och stöd. Därför är det bra att redan nu fundera på vem som kan behöva just din hjälp.
Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt utan måste prioriteras för de mest utsatta. Har du reflekterat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka specifika behov och förutsättningar har ni att ta hänsyn till?
Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.
Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. En god handhygien är viktig för att undvika smittor.
Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.
Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.
Om du inte har någon el blir det besvärligt att ordna mat och vatten, att följa nyheterna och kunna kommunicera med andra. Kanske har du redan en hel del av det här hemma.
Armbryterskan Heidi Andersson visar enkla tips för att skaffa en hem-beredskap för hushållet inom områdena:
Viktig samhällsinformation länkar
Dinsäkerhet.se
Risker och säkerhet för dig som privatperson.
Krisinformation.se
Information om samhällets krishantering.
Energimyndigheten.se
Tips och råd kring konsekvenserna av ett elbrott
Stöldskyddsföreningen
Information om hur du surfar säkert och skyddar dig mot inbrott.
Senast ändrad: 2020-12-14
Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.se • Cookies • GDPR