Hantverk, HV

Hantverksprogrammet passar dig som vill jobba praktiskt med möbler, design och inredning. Som elev lär du dig att tillverka möbler och inredningar, samt grunderna inom flera yrken för att kunna söka vidare till yrkeshögskola. Produktionsteknik är en viktig del i utbildning, precis som entreprenörskap för att ge dig en god grund för egenföretagande.

För att få en så bred utbildning som möjligt kan du använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom hantverksämnena eller lägga till grundläggande behörighet för vidare studier. Du kan även välja mellan flera andra kurser inom ramen för ditt individuella val.

Se vår film om Hantverksprogrammet på Holavedsgymnasiet. Länk till annan webbplats.

Se fler filmer om Hantverksprogrammet från Trä- och möbelföretagen. Länk till annan webbplats.

Efter din examen från Hantverksprogrammet kan du bland annat börja arbeta som, eller vidareutbilda dig till, möbelsnickare, inredningssnickare, CNC-operatör, formgivare, säljare inom möbel och byggvaror, verkstadssnickare eller produktutvecklare.

Vill du läsa vidare efter gymnasiet ger en gymnasieexamen från programmet dig behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Från och med höstterminen 2023 ingår grundläggande behörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Elever har möjlighet att välja bort kurser som ingår i grundläggande behörighet och kan då fortfarande nå en yrkesexamen. För att få en så bred utbildning som möjligt kan du dessutom använda ditt individuella val till att utöka antalet kurser inom programmets karaktär eller lägga till ytterligare behörighet för vidare studier. 

Inriktning Finsnickeri

På inriktningen Finsnickeri får du som elev lära dig grunderna inom flera yrken för att kunna börja arbeta eller vidareutbilda dig inom det du själv tycker är roligast. Inför ditt andra år på inriktningen väljer du en yrkesutgång som du sedan specialicerar dig inom under din gymnasietid. På de olika utgångarna får du bland annat lära dig hur man kör moderna CNC-maskiner, ritar i de senaste CAD-programmen samt bearbetar trä och andra material till möbler. Du ges dessutom verktygen för att kunna utveckla och förvandla dina idéer inom branschen.

Efter ditt första år på Hantverksprogrammets inriktning Finsnickeri har du möjligheten att välja mellan fem olika yrkesutgångar. Här kan du läsa mer om varje utgång och vad de innebär.

CNC-operatör

Du får lära dig programmera, rigga, simulera och köra moderna CNC-maskiner. Du lär dig rita i de senaste CAD-programmen, både två- och tredimensionellt. All programmering sker med hjälp av moderna datorer eller direkt ute i maskinerna.

Maskinsnickare/Inredningssnickare

Du bearbetar trä och andra material till bland annat dörrar, fönster och möbler. Du arbetar med både manuellt inställda och datastyrda maskiner.

Design och konstruktion

Här kan du utveckla och förverkliga dina idéer. Vill du tillverka en egendesignad möbel i ditt gymnasiearbete? Då ska du välja denna inriktning. Som verktyg används bland annat CADprogram.

Ytbehandlig

Inriktningen ger dig grund för att jobba som ytbehandlare. Nästan alla produkter inom träindustrin är målade, lackade eller oljade. Ytbehandlare blandar lack och färg och arbetar antingen manuellt med sprutpistol eller vid ytbehandlingsmaskiner.

Säljare

Inriktningen ger dig en grund för att jobba som säljare på möbel- och byggbutiker. Utbildningen kan ge jobb som säljare inom industrin.

Inriktning Tapetsering och sömnad - företagsförlagd

Att renovera möbler eller klä nya med stoppning och tyg är en konst. De som sysslar med detta kallas för tapetserare. Yrket passar dig som är duktig med dina händer och har ett sinne för färg och form. Du får lära dig om tillskärning, mönsterpassning, sömnadstekniker, stilutveckling och metoder för hur man förbereder och klär tyger på möbelstommar.

Inriktningen är företagsförlagd, vilket innebär att vi kan erbjuda den i mån av plats. Ortens företag hjälper då till med utbildningen och efter den första gemensamma terminen är all yrkesutbildning förlagd till företag. Det innebär att du som elev är på plats hos företagen under ett par dagar varje vecka.

Genom bra kontakt med lokala företag har Holavedsgymnasiet valt att förlägga den arbetsplatsförlagda utbildningen till cirka 15 veckor.

APL på Holavedsgymnasiet.

Sponsorer Hantverksprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Engelska 5, 100p
Engelska 6, 100p
Historia 1a1, 50p
Idrott och hälsa 1, 100p
Matematik 1a, 100p
Naturkunskap 1a1, 50p
Religionskunskap 1, 50p
Samhällskunskap 1a1, 50p
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1, 100p
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2, 100p
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3, 100p

Programgemensamma karaktärsämnen 400p

Entreprenörskap, 100p
Hantverk – introduktion, 200p
Tradition och utveckling, 100p

Inriktningar

Finsnickeri, 500p
Finsnickeri 1, 200p
Finsnickeri 2, 200p
Material och miljö, 100p

Tapetsering och sömnad, 500p (företagsförlagd)
Hantverksteknik 1, 200p
Hantverksteknik 2, 200p
Material och miljö, 100p

Programfördjupning

Inriktning Finsnickeri, 700p
Yrkesutgång: CNC
Datorstyrd produktion 1, 100p
CAM 1, 50p
CAD 2, 50p
CAD/CAM, 100p
Finsnickeri 3, 200p
Finsnickeri 4, 200p

Yrkesutgång: Ytbehandling
Datorstyrd produktion 1, 100p
CAD 1 (utökad i studieplanen), 50p
Finsnickeri 3, 200p
Finsnickeri 4, 200p
Finsnickeri 5, 200p

Yrkesutgång: Design och konstruktion
Datorstyrd produktion 1, 100p
CAD 1, 50p
CAD 2, 50p
CAD/CAM, 100p
Finsnickeri 3, 200p
Formgivning 1, 100p
Matematik 2a, 100p

Yrkesutgång: Säljare
Datorstyrd produktion 1, 100p
CAD 1 (utökad i studieplanen), 50p
Finsnickeri 3, 200p
Finsnickeri 4, 200p
Personlig försäljning 1, 100p
Matematik 2a, 100p

Yrkesutgång: Maskin- och inredningssnickare
Datorstyrd produktion 1, 100p
CAD 1 (utökad i studieplanen), 50p
Finsnickeri 3, 200p
Finsnickeri 4, 200p
Finsnickeri 5, 200p

Inriktning tapetsering och sömnad, 700p (företagsförlagd)
Hantverksteknik 3, 200p
Hantverksteknik 4, 200p
Hantverksteknik 5, 200p
Hantverksteknik 5 - specialisering tillskärning, 50p
Hantverksteknik 5 - specialisering sömnad, 50p
CAD 1 (utökad i studieplanen), 50p

Notera att kurser inom programfördjupningen kan komma att ändras.

Individuellt val 200p

Oavsett vilket program du går väljer du 200 poäng inom ditt individuella val. Detta val gör det möjligt för dig att skräddasy din utbildning så den passar dig. Du kan välja kurser som ger dig utökad behörighet eller som du känner att du vill läsa. För mer information om vilka kurser som erbjuds inom ramen för ditt individuella val kan du kontakta programmets studie- och yrkesvägledare.

Gymnasiearbete 100p

Gymnasiearbete är en kurs där du fördjupar dig inom ett område inom din valda utbildning. Denna kurs ses som ett examensarbete och är ett krav för att få din gymnasieexamen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, 15 veckor


Kontakt

Programansvarig

Jonas Andersson
E-post: jonas.andersson@tranas.se
Telefon: 0140-685 42

Studie- och yrkesvägledare

Britt-Marie Rolf
E-post: britt-marie.rolf@tranas.se
Telefon: 0140-685 12

Senast publicerad: