Om bostadslöshet uppstått till följd av en situation som den enskilde inte har kunnat råda över finns möjlighet att bevilja ”tak över huvudet” under en mycket begränsad tid (max sju dygn) för att den enskilde ska ges skälig tid att på egen hand finna ett annat boende. En sådan situation som lett till bostadslöshet ska ha uppstått hastigt eller utan förvarning.
Behov av akut nattlogi ska betraktas som en nödsituation. Bedömning om nöd får göras dag för dag och den enskilde ska kunna redogöra för hur denne har försökt lösa sin situation.
Vilken sorts logi som beviljas får avgöras individuellt. I Tranås kommun finns följande lösningar på akutboende:
Vid eventuellt beviljande av en av de fyra översta punkterna är huvudprincipen att den enskilde själv, mot ekonomisk ersättning, ansvarar för att ordna dessa typer av boende. Ansökan om akut nattlogi görs därmed hos Stöd- och försörjningsenheten.
Socialtjänsten har inte ansvar för att tillhandahålla bostäder till bostadslösa i allmänhet. Däremot kan socialtjänsten ge information om hur man kan söka bostad. Utifrån enskilda personers behov kan socialtjänsten även ge praktiskt stöd.
Rätt till bistånd i form av bostad som uppfyller kraven på skälig levnadsnivå har i rättspraxis rört situationer när en person eller familj är helt bostadslös och har speciella svårigheter att på egen hand skaffa bostad.
Att det generellt sett är svårare att få ett hyreskontrakt om man har skulder eller betalningsanmärkningar är exempelvis inte i sig ett skäl till att bevilja bistånd. Att det är brist på bostäder på den öppna bostadsmarknaden är inte heller i sig skäl nog för bistånd till bostad från socialtjänsten
Vi beviljar bistånd till boendeinsats i särskilda fall och för att vi ska kunna göra det måste du:
När du ansöker om bistånd till boende måste du kunna redovisa vad du har gjort på egen hand för att hitta en bostad.
Vid några livssituationer du har ett eget ansvar för att planera och förbereda din bostadssituation. Det gäller till exempel om du väntar barn, vid inflyttning till kommunen och vid separation eller skilsmässa. Dessa situationer berättigar inte till en bostad genom socialtjänsten.
Vi lyder under socialtjänstlagen och måste därför enligt lag utreda om du har rätt till bistånd eller inte. När vi gör utredningen får du en personlig socialsekreterare som går igenom din ansökan om bistånd. När vi gör utredningen kan vi behöva ta hjälp av andra socialsekreterare som till exempel utreder din ekonomi eller dina barn- och familjeförhållanden.
Socialtjänstlagen säger att en utredning ska ske skyndsamt. Men det är viktigt att tänka på att utredningen kan ta en till flera månader. Så fort vi har fattat ett beslut meddelar vi dig skriftligen. Du kan överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
När du har en boendeinsats genom socialförvaltningen måste du fortsätta att söka efter en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. För att få ha socialförvaltningens boendeinsats kvar ska du följa den genomförandeplan som du har skrivit tillsammans med din socialsekreterare.
Behovet av bistånd till bostad kan förändras över tid. Därför omprövar vi beviljade beslut regelbundet. Biståndet är alltid tidsbegränsat och innebär att det inte är en permanent lösning.
På vår sida om hyresvärdar och fastighetsägare i Tranås kommun har vi samlat information om vart du kan vända dig för att söka bostad
Kontakt
Tfn: 0140-686 90
Tfn: 0140-681 00
Senast ändrad: 2021-01-03
Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.se • Cookies • GDPR