Tranås kommun

Alkohol, tobak och droger

De flesta som använder alkohol, tobak eller andra droger vet att det kan vara farligt. Även om de skulle vilja sluta kan det vara svårt. Det kan bero på att personen har blivit beroende, av själva vanan eller beteendet, eller för att det har skapats ett sug i kroppen efter mer.

Narkotika

Narkotika är alltid olagligt att använda, ha, köpa eller sälja, ge bort, hjälpa andra att handla och att framställa, till exempel genom att odla. En del droger har inte hunnit klassas som narkotika ännu, men kan ändå vara lika farliga som sådana som enligt lagen redan räknas som narkotika.

Lag om åldersgräns

Alla droger kan skada kroppen och påverka livet på olika sätt. För att skydda människor mot skador och problem finns det lagar för vem som får köpa och använda dem, och var de får säljas. Man ska till exempel ha fyllt 18 år för att kunna köpa tobak, och för att få dricka alkohol. För att få handla alkohol på systembolag måste man vara över 20 år. Även om man själv är över 20 år är det olagligt att köpa till någon som är yngre.

Om man har problem med eller vill sluta använda tobak, alkohol eller droger, finns det både saker man kan tänka på och göra själv och hjälp som man kan få.

Kontakt

Vilja

Norra Storgatan 101
Besökstid efter överenskommelse.
Tfn: 076-724 46 81
Öppettider: kl. 8.00-16.00

Om ingen svarar, lämna ett meddelande så återkommer vi så snart vi kan!

Senast ändrad:  2021-09-02

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR