Djur- och naturupplevelser

Tranås bjuder på spännande djur- och naturupplevelser. Vad sägs om den spännande Trollstenen eller varför inte åka en tur till Säbysjön för lite fågelskådning?

Naturfenomen i Tranås med omnejd

Kryp i grottor, skåda gamla gravfält, hitta en utsiktsplats. Med lite tur möter du älg, dovhjort eller rådjur. Eller så stöter du på en magisk insjö och hör storlommens melankoliska stämma eka mellan bergen. I Tranås med omnejd finns det flera spännande naturfenomen, bland annat Trollstenen som tornar i Holavedens urskog. Har du bil kan du alltid göra ett besök till grannkommunen Ödeshög där finner du Rökstenen, som är en sten med världens längsta runskrift. På gränsen mellan Småland och Östergötland hittar du Mada gravfält. Här på gravfältet vid Mada har människorna från en närliggande by eller gård begravt sina döda under både den äldre och yngre järnåldern.

Spana på vackra fåglar vid Säbysjön

Gör en utflykt till fågeltornet vid Säbysjön och ta del av fågellivet intill sjön. Vid fågeltornet intill Säbysjön kan du njuta av fågellivet från en utkiksplattform. Här häckar bland annat kungsfiskare, strömstare och vattenrall. Intill Säbysjön finns även Säby kyrka som har anor från 1100-talet och är av intresse för den som gillar historia.

Läs mer om fågeltornet vid Säbysjön på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Upptäck naturen tillsammans på Naturum Sommen

På Naturum Sommen kan både vuxna och barn upptäcka naturen tillsammans. Det är vackert beläget på Torpön intill sjön Sommen. Naturum Sommen anordnar flera aktiviteter med fokus på att upptäcka naturen. Du kan till exempel studera vattenlevande småkryp med mikroskop eller kolla på sjöns fiskar i ett stort akvarium.

Naturum Sommen Länk till annan webbplats.

Upplev skogens konung på Skullaryds älgpark

Hoppa upp på traktorvagnen och följ med på en spännande älgsafari. Från vagnen upplever du djuren i sin naturliga miljö. Skullaryds Älgpark är unik med sitt stora antal hjortar som du kan skåda under safarituren. I samband med att personalen matar älgarna och hjortarna ges du tillfälle att möta djuren på nära håll.

Skullaryds älgpark ligger 4 mil från Tranås i grannkommunen Eksjö. Här kan du uppleva skogens konung på nära håll. Intill älgparken finns det även ett mysigt gårdscafé

Skullaryd älgpark Länk till annan webbplats.

Kontakt

Turistbyrån Tranås direkt

E-post: tourist.office@tranas.se
Telefon: 0140-687 90

Senast publicerad: