Tranås kommun

Mattepiloterna utforskar problemlösning

Under onsdagen den 4 september körde Mattepiloterna igång för tredje året i rad. En tapper grupp matteintresserade träffades för att förkovra sig i matematiskt problemlösning.

Mattepiloterna körde igång för första gången 2017 då matematikläraren Micheal Thors hade en vision om att väcka intresset för matematisk problemlösning hos elever som gillar ämnet matematik. Mattepiloterna vänder sig till elever från årskurs sju upp till och med gymnasiet. Michael ville visa elever att matematik går att använda på så många olika vis.
– Om man tycker om matematik så är det kanske inte så roligt alla gånger att bara räkna traditionellt. Här kastas man ut i problemlösning där man behöver lista ut hur man ska gå tillväga för att lösa problemet. Det är helt enkelt ett friare sätt att arbeta, säger Michael Thors.

Jonathan Granström, Emauel Granström och Alfons Enell sitter fullt upptagna med en mattekluring. Alla tre är riktiga matteentusiaster.
– Jag tycker att det är mycket roligare att få hålla på med problemlösning istället för vanlig räkning. Man måste tänka till och fundera över hur vilka metoder man ska använda för att lösa problemet, säger Alfons Enell som varit med från starten.

Även Jonathan Granström har varit med från starten. Han tycker också att det är roligt att få träffas och diskutera matematik ur en annan vinkel, så pass kul att han lyckats locka med sig sin lillebror Emanuel Granström.

Är du intresserad av att räkna tillsammans med Mattepiloterna? Kom till Holavedsgymnasiet, sal B12 på onsdagar klockan 15:30. Har du frågar kan du maila Michael, adressen är michael.thors@tranas.se

Är du sugen att redan nu påbörja en mattekluring? Testa den här:

A köper lördagsgodis med tre olika smaker. Hälften av A:s godisbitar är sura, medan en fjärdedel är salta. En tredjedel av bitarna är gula. Nio godisbitar är svarta och söta. Hur många sura gula bitar kan påsen innehålla?

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR