Tranås kommun

Tranås deltar i världsfikadagarna

[2017-05-11] Dagarna 11–13 maj pågår världens största Fairtrade-fika. Tranås som sedan 2010 är en diplomerad Fairtrade City, är givetvis med i evenemanget.

Detta är elfte gången som en gemensam fika dag anordnas för att belysa vikten att handla schyssta produkter. Nytt för i år är att den hålls på våren och att hela världen uppmanas att deltaga.

- I Tranås finns en styrgrupp som leder Fairtradearbetet på hemmaplan. Vi uppmanar alla arbetsplatser samt privatpersoner att under dessa dagar tänka lite extra på vad man häller i koppen och vad man äter till, säger Anna-Lena Holstensson, Tranås kommuns Fairtradesamordnare.

Ett lokalt engagemang

Kriterierna för att en stad ska kunna bli diplomerad är bland annat att det finns ett engagemang för rättvis handel och etisk konsumtion, det ska rikta sig till hela samhället, ledas av en styrgrupp med en bredd av medlemmar och det ska finnas en politisk förankring. Utbudet av antalet Fairtrade-märkta varor i handeln, på restauranger och på arbetsplatser ska också öka för varje år.

Arbetsplatser och privatpersoner får själva anmäla sitt intresse att medverka i World Trade challenge. Förra året uppsteg deltagarantalet till 1,8 miljoner i 26 länder.

FAKTA FAIRTRADE

Fairtrade är en produktmärkning som innebär att producenterna/odlarna har bra arbets- och levnadsvillkor exempelvis en lön som de kan leva på. Intresset för Fairtrade-märkta produkter ökar i Sverige och totalt handlar vi Fairtrade-varor för över 2 miljarder varje år.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR