Tranås kommun

Sveriges näst bästa friluftsliv finns i Tranås

2018-04-19:Av 208 kommuner hamnar Tranås på en delad andraplats, en ynka poäng efter vinnaren, i rankingen av Årets Friluftskommun.
- Det känns både hedrande och sporrande. Nästa år tar vi full pott och ror hem förstaplatsen, säger Eva Hanzén, kultur- och fritidschef i Tranås kommun.

Sundsvall är den kommun som kan titulera sig Årets Friluftskommun 2018, med totalt 32 poäng. Strax efter följer Tranås med 31 poäng, tillsammans med Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, och Vilhelmina. Att vara ett ynka poäng från förstaplatsen kan kännas lite snöpligt, men förvaltningschef Eva Hanzén är stolt över placeringen och menar att Tranås absolut har möjlighet att erövra titeln nästa år.

- Vi får ytterligare förbättra möjligheterna för alla aktörer som i någon form arbetar med vårt friluftsliv. Jag tror att tillgängligheten i vid mening, exempelvis information och guidningar på flera språk och möjlighet att både gå och rulla på flera platser, är nyckeln till att lyckas och nå ända fram.

Maxpoäng i två av tre kategorier

Maxpoängen fördelas i tre kategorier; Planer för friluftsliv, Information och samarbete samt Aktiviteter inom friluftsliv, där Tranås får maxpoäng i de två första kategorierna. Underlaget till rankingen av Sveriges friluftskommuner får Naturvårdsverket från kommunerna själva genom att de svarar på en undersökning. Frågorna handlar om planering, information, samarbete och aktiviteter.

- Den fina placeringen är en kombination av gemensamma krafter, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Kurt Carsslon, och fortsätter:

- Vi har många engagerade medarbetare, inte bara inom kultur & fritid, som gör ett fantastiskt jobb tillsammans med föreningar och andra aktörer. Det känns stimulerande att bli uppmärksammad.

Fakta Årets Friluftskommun

Utmärkelsen Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset är 50 000 kronor.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR