Tranås kommun

Sopsamarbete med Vetlanda

[2015-06-12] Nu är det bestämt, Tranås kommuns hushållsavfall kommer att gå till Flishults avfallsanläggning i Vetlanda.

Bilden visar sorteringsanläggningen i Vetlanda. Förutom en grön påse för matavfall har även en del kommuner en röd påse för brännbart avfall. I Tranås kommer vi istället att ha en valfri påse för brännbart.

Under våren har upphandlingen pågått för vem som ska ta hand om Tranåsbornas hushållsavfall. Ett nytt system med insamling av matavfall i gröna påsar kommer införas och Jönköpings energi som tidigare tagit emot Tranås brännbara avfall har inte möjlighet att hantera gröna påsen i sitt system.

- Det finns ett politiskt beslut från hösten 2014 på att vi ska införa Gröna påsen och systemet med optisk sortering, säger Emma Ross miljöingenjör på VA & Gata. De sorteringsanläggningar som ligger närmast Tranås finns i Linköping och Vetlanda och nu blev det alltså det kommunala bolaget VETAB i Vetlanda som vann upphandlingen. Jönköping som idag tar emot Tranåsbornas hushållsavfall har ett annat system med papperspåsar för att samla in matavfall.

Det brännbara avfallet kommer att eldas i kraftvärmeverket i Eksjö och det biologiska avfallet kommer gå till rötning i Linköping. Planer finns på VETAB att så småningom kunna leverera matavfallet till Sävsjö´s biogasanläggning. Detta är en del i det långsiktiga samarbete kring avfallshantering som finns mellan Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Uppvidinge och Aneby kommuner.

-Snart är Tranås med och bidrar till mer substrat för biogasframställning, säger Emma. Tranås ingår redan i biogasnätverk i länet som jobbar för fler tankställen med fordonsgas på höglandet så det känns kul att kunna bidra till den lokala försörjningen av fossilfri energi genom insamlingen av matavfall.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR