Tranås kommun

Hög smittspridning av covid-19 bland unga i Tranås – kommunen vädjar till föräldrar och föreningslivet

Publicerad 2021-08-20

För tillfället är det hög spridning av coronaviruset bland unga i Tranås. Det är främst ungdomar i åldrarna 14 - 20 år som drabbats. Enligt regionens smittskyddsläkare är smittspridningen alarmerande hög.

Under augusti månad har 665 personer provtagits i Tranås, varav 361 personer denna vecka. 80 personer har testats positiva i covid-19 i augusti, varav 45 stycken de två senaste dagarna (17/8-19/8). Bland personer i åldern 10 - 19 år har 246 personer provtagits under augusti. 53 stycken (21,5 %) har varit positiva, dvs konstaterad smitta i covid-19.

– Det är fortsatt väldigt viktigt att följa de restriktioner som finns. Stanna hemma om du har symptom och se till att provta dig snabbt. Gör det via vården och använd inte de hemmatester som finns. Jag vill också uppmana alla som kan att vaccinera sig. Det är det enda sättet för oss att få ner smittan i samhället, säger Peter Lundin Johansson, ansvarig chef för Tranås vårdcentral i en gemensam pressträff med Tranås kommun under fredagen.

Vädjan till föräldrar, ungdomar och föreningar

Med anledning av det aktuella läget valde skolledningen förra veckan att skjuta fram skolstarten för elever från årskurs 8 till årskurs tre på gymnasiet. Skolan är dock en prioriterad verksamhet och en ny förordning från den 10 augusti fastställer att skolan är det sista som ska stängas i samhället och att distansundervisning ej får användas för att minska trängseln.

– För att vi ska kunna hålla skolan, som är en samhällsviktig verksamhet igång måste vi se till att övriga sociala sammankomster minskas. Jag vädjar till alla vårdnadshavare - se till att din ungdom avstår från fritidsaktiviteter, fester, läger och andra aktiviteter där många samlas under de närmaste veckorna. Elever måste stanna hemma vid symptom, även under sin fritid, säger skolchef Cecilia Axelsson.

Skolstart för de årskurser som haft uppskjuten skolstarttart kommer att ske den 23 augusti.

Skolan fortsätter att arbeta med trängseluppdraget men måste ha hjälp av elever och vårdnadshavare att ta eget ansvar och hålla avstånd.

För att förhindra att smittan sprids vidare bland ungdomar har Tranås kommun idag gått ut med en vädjan till föreningslivet och intresseorganisationer att tillfälligt pausa gruppaktiviteter för unga i åldrarna 14 - 20 år fram till den 30 augusti.

– Åtgärden är ett försök till att säkerställa att smittspridningen minskar. Smittkedjan går att bryta om antalet sociala kontakter minskar. Nu behöver vi alla hjälpas åt, säger Eva Hanzén, kultur- och fritidschef.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR